Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat, miercuri seară la Digi24, că piața gazelor naturale „este foarte sensibilă”, făcând referire la fluctuațiile prețurilor din ultima vreme, inclusiv o creștere din 4 ianuarie, având în vedere evenimentele geopolitice. În același timp, ministrul spune că Kazahstanul, statul din Asia Centrală care trece printr-o revoluție în aceste zile, are foarte mult tranzit de conducte de gaze și e foarte important ca acesta să nu fie afectat. De asemenea, Popescu a precizat că prețul la energie electrică nu va mai scădea la nivelul din 2021.
„Estimez din aprilie încolo o temperare, o scădere a prețului la gaze naturale, ceea ce înseamnă și o temperare la prețul energiei electrice. Va scădea consumul și nu va mai fi așa presiune pe preț.
Nu ne așteptăm la o scădere a prețului energiei electrice la nivelul anului trecut. Așa ceva este clar că nu se mai poate. Prețul certificatului de CO2 al energiei produse pe bază de cărbune a crescut foarte mult, CO2 la 80 de euro/MW. Gândim noi seturi de măsuri”, a afirmat Virgil Popescu, la Digi24.
El susține că fluctuația prețurilor la gaze naturale din aceasta perioadă este influențată și de evenimentele geopolitice.
„A fost o scădere a prețului la gaze naturale până acum două zile. După care a fost o oarecare creștere la gaz natural începând cu 4 ianuarie. Văd că s-a menținut la același nivel. E foarte sensibilă piața gazelor naturale. Vedem ce se întâmplă în Kazahstan în momentul de față. Kazahstanul este o țară care are și foarte mult tranzit de conducte de gaze. E foarte important să nu fie afectat tranzitul de gaze, să nu se întâmple nimic în Ucraina. Nu cred că vom avea evoluții în afara plajelor cu care ne-am obșinuit deja. A fost în urmă cu două săptămâni și jumătate – 3 săptămâni prețul gazelor naturale ajunsese iar la 170 de euro, după care s-a prăbușit brusc.
A scăzut prețul în momentul când a fost știre că mai multe nave încărcate cu LNG din America au venit către Europa. Asta nu înseamnă că dacă crește prețul în piața SPOT, automat cresc prețurile la gaze naturale la populație. Acest lucru nu, pentru că există contracte pe un anumit termen și nu pot fi modificate prețurile”, a afirmat acesta.
Editor : Alexandru Costea