România ar putea construi singură cel puțin un reactor nou la Cernavodă, dacă negocierile cu investitorul chinez nu se termină în acest an, potrivit economica.net. Este declarația ministrului Energiei care a spus că investiția nu trebuie făcută oricum, ci trebuie să plătim un preț normal, nu exagerat.
Nuclearelectrica şi China General Nuclear Power au semnat în luna mai forma finală a acordului pentru societatea care va construi, în parteneriat public-privat, reactoarele 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă. Acordul consfinţeşte înfiinţarea societăţii româno-chineze care va derula proiectul finalizării reactoarelor 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă, o investiţie de peste 6 miliarde de euro.
La această valoare însă, partenerul chinez trebuie să se asigure că îşi va recupera banii investiţi, cu profitul aferent, din vânzarea pe piaţă a energiei electrice. De aceea, Guvernul intenţionează să introducă sistemul contractelor de diferenţă, prin care investitorului să i se garanteze recuperarea investiţiei cu profitul aferent. Acesta presupune, în final, plata suplimentară de către consumatori a unei contribuţii care să susţină aceste investiţii, dacă investitorul nu îşi poate recupera prin preţul de vânzare a energiei investiţia plus profitul aferent.