Plafonarea profiturilor la energie, criticată pe 3.000 de pagini. Multinaționalele, singurele câștigătoare

Data publicării:
sediu hidroelectrica mediafax

Un proiect de Ordin realizat de către Autoritatea Națională de Reglementare in Domeniul Energiei, privind aplicarea OUG 114 a lăcomiei a strâns nu mai puțin de 3.100 de pagini de critici din partea unor giganți ai energiei precum Nuclearelectrica sau Hidroelectrica dar și a acționarilor acestora, precum Fondul Proprietatea. Acuzele sunt diverse: de la nepricepere și neînțelegerea de către Guvern a mecanismelor pieței energiei, la încălcarea directivelor europene și principiilor constituționale.

Proiectul de ordin emis în aplicarea OUG 114, impune producătorilor de energie să vândă electricitatea prin contracte reglementate, la prețuri care le limitează profiturile la maxim 5% din costurile ("justificate") recunoscute de ANRE. Sunt incluse și alte obligații considerate imposibile de către producători, precum cele de raportare.

Proiectul de ordin, conținând undeva la 20 de pagini a strâns însă 3.148 de pagini de observații, opinii critice și recomandări din partea celor interesați.

Metodologia îngrădeşte libertatea constituţională de exercitare a activităţii economice (art. 45, 53 şi 135 din Constituţia României), încalcă atât dispoziţiile legii societăţilor (nr. 31/1990) prin limitarea voinţei acestora cât şi directive europene (72/2009/CE) şi impune obligaţii care vor conduce la imposibilitatea finalizării/realizării de investiţii, ceea ce va duce la ratarea ţintei europene privind energia regenerabilă stabilită pentru 2030, potrivit consideraţiilor reprezentanţilor Hidroelectrica din timpul dezbaterilor cu privire la forma metodologiei elaborate de către ANRE.

Firma de stat acuză și neînțelegerea mecanismelor de funcționare a unei companii hidroenergetice. Cum se pot impune obligații certe unei firme care activează intr-un mediu caracterizat de variabilitate, respectiv dependență de resursa de apă? 

„Energia produsă de Hidroelectrica depinde direct de hidraulicitate. Prognoza hidrologică este relativă, prognozele cu orizont de peste 3 luni au un grad mare de impredictibilitate. În aceste condiții, metodologia nu ține cont de realitatea factorilor ce conduc la producerea energiei termenul „cert” fiind folosit în mod eronat, în conditiile in care toate cantitățile sunt estimate”, spune Hidroelectrica. Compania atenționează că impunerea unor prețuri mici de vânzare a energiei a atras-o in starea de insolvență în care s-a găsit acum câțiva ani.

În observațiile făcute Nuclearelectrica avertizează că rentabilitatea îi va scădea la puțin peste 1% punând-o în imposibilitatea de a își finanța modernizarea reactoarelor. „Vânzarea energiei electrice la prețuri stabilite conform metodologiei propuse de ANRE ( cost +5%) aduce pentru Nuclearelectrica o profitabilitate de numai 1.25% raportat la Capitaluri Proprii, respectiv 1.42% raportată la Activele Imobilizate Nete (echivalentul BAR din metodologiile ANRE). În condiții normale, rentabilitatea activelor imobilizate nete ar trebui să fie la nivel de minim 5%-6%, cu mult peste nivelul de 1.4% determinat de aplicarea metodologiei (cost +5%) propusă de ANRE.

„Industria nucleară are ca specific un nivel ridicat al activelor imobilizate, situație generată de investițiile inițiale (costul mare de realizare) ale unei centrale nucleare”, spun oficialii producătorului de energie electrică din surse nucleare.

Reprezentanţii companiei Hidroelectrica adaugă: "Cantităţile de energie electrică produse trebuie vândute, conform politicii comerciale şi strategiei de vânzări, în condiţii de maximă eficienţă, în concordanţă cu responsabilităţile asumate de organele de conducere, autoritatea de reglementare neavând dreptul de a impune în mod subiectiv şi discriminatoriu un preţ apropiat de preţul de producţie, considerând fără justificare faptul că o marjă de 5% de profit este «marja rezonabilă de profit», eliminând costuri din procesul de calcul, în paralel cu instituirea unor obligaţii de vânzare fermă a energiei electrice produsă".

De asemenea, societatea mai spune că modalitatea de calcul propusă pentru marja de profit considerată ca fiind «rezonabilă», respectiv maximum 5% din suma costurilor de producţie, nu doar limitează capacitatea companiei de a mai efectua investiţii, ci şi creează un mediu economic instabil, nepredictibil şi cu un impact economic negativ major.

Ordinul publicat de Autoritatea Naţională pentru Reglementarea Energiei (ANRE) privind preţurile reglementate la energie va reduce veniturile statului şi investiţiile, distorsionând piaţa, susţin reprezentanţii Fondului Proprietatea, într-un comunicat. 

"Fondul Proprietatea îşi exprimă îngrijorarea majoră cu privire la impactul foarte dăunător asupra companiilor şi investiţiilor din sectorul energetic, a securităţii energetice a României şi, în final, a consumatorilor, dacă se va implementa Ordinul publicat de Autoritatea Naţională pentru Reglementarea Energiei (ANRE) pentru aprobarea Metodologiei de stabilire a preţurilor pentru energia electrică vândută de producători pe bază de contracte reglementate", se spune în comunicat. 

Potrivit Fondului, ordinul recent adoptat de ANRE va crea dezechilibre severe pe piaţa energiei din România, iar o consecinţă imediată va fi creşterea preţurilor pe piaţa concurenţială, cu efecte negative asupra economiei României, încrederii investitorilor în predictibilitatea politicilor în domeniul energetic şi a valorii de piaţă a companiilor afectate. Consumatorii casnici vor fi afectaţi negativ ca urmare a creşterii acestor preţuri care se vor regăsi în scumpiri la diferite produse. 

Conform FP, Ordinul ANRE nu tratează în mod echitabil producătorii de energie electrică, punând povara subvenţionării consumatorilor care beneficiază de furnizarea de energie electrică în mod reglementat în special în sarcina producătorilor care au costurile de producţie cele mai scăzute (precum Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, companii controlate de Statul român).

Dealtfel unul dintre acești producători atrage atenția că marii câștigători ai ordinului ANRE ar fi furnizorii finali, marile multinaționale puse la zid de Guvern care vor putea cumpăra ieftine energie, urmând să o vânda scump. 

Aplicarea Metodologiei în formă actuală, în contradictoriu cu OUG 114/2018, nu va conduce cu preponderenta la reducerea pretului energiei destinat populației, ci va conduce la transferarea profitului către furnizorii de ultima instanță (respective companii private, denumite generic multinaționale), prin asigurarea unor prețuri de achiziționare a energiei electrice cu mult sub prețul de piață. În acest sens, statul român în calitate de acționar majoritar (80,…%) va fi prejudiciat doar de la Hidroelectrica prin reducerea dividendelor aferente profitului cu circa o sumă cuprinsă între 700 de milioane și 1.2 miliarde lei. Mai mult decât atât, având în vedere cantitățile reduse de energie pe care Hidroelectrica le va putea oferta pe celelalte piețe concurențiale, prețul energiei electrice pentru celelalte categorii, în special industrie și mari consumatori va crește considerabil, având ca impact final creșterea prețurilor bunurilor și serviciilor destinate populatiei”, spune Hidroelectrica.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum arată Ștefan Hrușcă acum, la 67 de ani. Artistul este de nerecunoscut
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...