OMV Petrom, cea mai mare companie petrolieră din România, a ajuns la un acord cu Mazarine Energy, o companie petrolieră cu sediul în Olanda şi active în Tunisia, pentru transferul a 19 zăcăminte petroliere onshore din România, a trei instalaţii pentru reparaţii capitale şi a circa 200 de angajaţi, a anunţat, luni, grupul Petrom.
OMV Petrom spune că suma tranzacţiei nu poate fi divulgată, iar transferul trebuie să primească avizul autorităţilor de reglementare.
OMV Petrom a motivat cedarea zăcămintelor prin nevoia de a-şi optimiza costurile, într-un mediu dificil.
Mazarine Energy este finanţată de către gigantul Carlyle, care i-a pus la dispoziţie o linie de finanţare de 500 milioane dolari prin intermediul Carlyle International Energy Partners, un fond de 2,5 miliarde dolari dedicat afacerilor din energie.
Carlyle International Energy Partners a cumpărat active în România de la Sterling Resources în martie 2015, pe care le va administra tot Mazarine. Compania olandeză are active în centrul Tunisiei, preluate tot cu ajutorul fondului Carlyle.
„Se estimează că finalizarea tranzacţiei va avea loc la sfârşitul trimestrului IV din 2016, când Mazarine Energy România va prelua rolul de operator al zăcămintelor şi angajator al celor peste 200 de salariaţi ai OMV Petrom din prezent”, a precizat OMV Petrom, într-un comunicat citat de News.ro.
Tranzacţia are loc în condiţiile în care Mazarine a identificat „oportunităţi de optimizare a producţiei” şi reparaţii capitale care vor determina o creştere a producţiei.
„În plus, sunt planificate campanii de achiziţie seismică pentru a identifica structuri care nu au fost încă forate”, precizează comunicatul.
Cele 19 zăcăminte au o producţie cumulată de circa 1.000 de barili pe zi, adică mai puţin de 1% din producţia actuală a OMV Petrom.
Tranzacţia s-a realizat cu Mazarine Energy Romania SRL, subsidiara din România a Mazarine Energy BV, companie cu sediul la Haga, Olanda, fondată şi condusă de Edward van Kersbergen.
Potrivit contului său de LinkedIn, olandezul van Kersbergen a lucrat mulţi ani la gigantul petrolier Shell, iar ulterior a fondat mai multe companii din sectorul de petrol şi gaze, precizează News.ro.
OMV Petrom a realizat în primul semestru al acestui an un profit net de 405 milioane lei (90 milioane euro), în scădere cu 61% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, pe fondul scăderii vânzărilor cu 18%, la 7,19 miliarde lei (1,59 miliarde euro).
Compania OMV Petrom este controlată de grupul austriac OMV, care deţine 51% din acţiuni, în timp ce Ministerul Energiei are o deţinere de 20,6%.