Ministrul Economiei, Alexandru Petrescu, a declarat joi că în prezent se lucrează la proiectul privind noul sistem de calcul al redevenţelor, susţinând că investitorii au nevoie de un tabel foarte clar al redevenţelor, care ar trebui fixate şi în funcţie de raritatea resurselor la nivel regional.
Ministrul Economiei, Alexandru Petrescu, a declarat joi că în prezent se lucrează la proiectul privind noul sistem de calcul al redevenţelor, susţinând că investitorii au nevoie de un tabel foarte clar al redevenţelor, care ar trebui fixate şi în funcţie de raritatea resurselor la nivel regional, potrivit News.ro.
"Nu o să încetez nicio clipă să mă pun şi în poziţia investitorului care vrea să investească, are voie să îşi facă un business plan şi ar trebui ca printr-un click să ajungă la un tabel foarte clar al redevenţelor, pe toate resursele naturale ale României”, a spus Petrescu, la finalul unui eveniment pe teme energetice.
În prezent, cotele de redevenţă sunt cuprinse în mai multe acte normative, precum Legea Petrolului sau Legea Minelor.
"În momentul de faţă, nu poate fără un consultant, care de multe ori e plătit cu bani mulţi, ca să-i găsească, să-i asambleze exact business planul", a adăugat el.
Ministrul susţine că Sistemul de redevenţe din România trebuie să ţină seama şi de raritatea resurselor.
”Din perspectivă regională, pe diferite tipuri de resurse, dacă ele se găsesc doar în România, trebuie să vii cu un anumit tip de cotă de redevenţă. Dacă ele se găsesc şi la nivel regional, trebuie să te armonizezi cumva şi comercial, astfel încât să rămâi atractiv în zonă”, a afirmat Petrescu.
În prezent, un grup de lucru interministerial lucrează la proiect, care este inclus şi în programul de guvernare.
Statul român a încasat, în 2015, redevenţe petroliere şi miniere în valoare totală de circa 1,3 miliarde lei (292 milioane euro), sub nivelul din anii precedenţi, în special din caua ieftinirii ample a preţului ţiţeiului pe pieţele internaţionale.
Redevenţele actuale la ţiţei şi gaze reprezintă cote procentuale din valoarea producţiei brute extrase, acestea fiind stabilite, în 2004, prin Legea petrolului.
La ţiţei, acestea sunt de 3,5% pentru zăcăminte care produc sub 10.000 de tone/trimestru, 5% pentru zăcăminte care produc între 10.000 şi 20.000 de tone/trimestru, 7% pentru zăcăminte care produc între 20.000 şi 100.000 de tone/trimestru şi 13,5% pentru zăcăminte care produc peste 100.000 de tone/trimestru.
La gaze naturale, redevenţele sunt de 3,5% pentru zăcăminte care produc sub 1 milion de metri cubi/trimestru, 7,5% pentru zăcăminte care produc între 1 şi 5 milioane de metri cubi/trimestru, 9% pentru zăcăminte care produc între 5 şi 20 de milioane de metri cubi/trimestru şi 13% pentru zăcăminte care produc peste 20 de milioane de metri cubi/trimestru