Deşi şedinţa era publică, jurnaliştilor nu li s-a permis să filmeze cum analizează Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei cererile depuse de două companii care voiau să dezvolte reţele noi de distribuţie în zonele Oradea şi Timişoara. Încă din septembrie anul trecut, compania RCS & RDS, prin intermediul firmelor Delalina şi Foto Distribuţie, doreşte să investească în reţele noi de distribuţie care ar reduce durata şi numărul penelor de curent. În plus, tarifele plătite de consumatori ar fi putut să scadă cu o treime faţă de cele practicate de Electrica Transilvania Nord şi Enel Banat.
„În spatele acestei uşi se decide soarta consumatorilor de energie electrică din România. Mai exact, autoritatea din acest domeniu decide dacă sparge sau nu monopolul companiilor de distribuţie. Adică, dacă consumatorii finali ar putea avea şansa să primească energie mai ieftină şi servicii mai bune”, relatează Cătălin Bălan, reporter Digi24.
O şansă care nu s-a concretizat: comitetul director al ANRE a refuzat acordarea licenţelor de distribuţie. Motivul este că Electrica şi Enel au concesionat reţelele pentru 49 de ani şi doar ele îşi pot da acordul ca alte firme să construiască noi reţele de distribuţie în zona deja concesionată.
„Concesionarii au trimis adrese cu refuz expres de acordare a dreptului de a opera sisteme de distribuţie în zona lor de concesiune”, spune Nicolae Havrileţ, preşedintele ANRE.
Cu toate astea, sunt 20 de firme mici care au primit acorduri de distribuţie în acele zone, pentru diferite parcuri industriale sau zone limitate. Practic, ANRE refuză firmele care ar putea fi concurenţi direcţi pentru Electrica şi Enel, recunoaşte şeful autorităţii.
„Sigur, s-ar putea să fie o discriminare pentru care ar trebui să fie instituite o serie de controale la concesionari pentru a prezenta temeiul în baza căruia au dat refuzul de acces la reţea”, Nicolae Havrileţ, preşedintele ANRE.
Potrivit ANRE singura modalitate prin care ar putea fi sparte monopolurile deţinute de Electrica, Enel, E.ON şi CEZ în cele opt zone de distribuţie din ţară ar fi scoaterea la licitaţie a serviciului de operare a reţelelor deţinute de aceste firme.