Ministrul Energiei: Vrem să acumulăm energie electrică în depozitele de gaze, o idee în premieră în lume

Data publicării:
ANTON_ANTON_180129_AUDIERE_CABINET_DANCILA_003_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Ministerul Energiei intenţionează să dezvolte un proiect de acumulare de energie electrică în depozitele de gaze, idee care nu a mai fost introdusă până acum în lume, a declarat marţi ministrul Energiei, Anton Anton, în timpul audierilor pentru bugetul Ministerului Energiei din cadrul comisiilor reunite de buget-finanţe din Parlament.

ANTON_ANTON_180129_AUDIERE_CABINET_DANCILA_003_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

„Vrem să accesăm un program european prin care să introducem în România o idee care n-a mai fost introdusă în lumea asta - sau poate c-o fi fost făcută dar nu ştiu eu - şi anume să acumulăm energie electrică în depozite de gaze. Adică, centrala de la Craiova o retehnologizăm, alături de centrala aia la 3 kilometri există un depozit, la Gherceşti, iar în depozitul respectiv depozit introducem gaze atunci când avem exces de energie electrică de la eoliene, pentru că noi în România nu avem niciun fel de sistem de acumulare a energiei electrice. În Europa sunt 345 de sisteme de acumulare hidro, şi noi n-avem niciunul în România. Austria mai construieşte 5 acum”, a afirmat ministrul Energiei, potrivit Agerpres.

Despre taxa de 2 % prevăzută în OUG 114, Anton Anton a afirmat că procentul este diferenţiat la companiile de gaze faţă de cele de cărbune.

„Despre 2%, acesta trebuie privit diferenţiat la companiile care produc pe bază de cărbune faţă de companiile celelalte, care produc energie pe bază de gaze. La companiile pe bază de cărbune, costul energiei electrice e grevat de un procent de 40% din certificate. La celelalte nu e la fel de mare procentul”, a precizat ministrul Energiei.

Anton Anton a susţinut că România cumpără mult mai puţină energie decât consumă.

„Cumpărăm energie extrem de puţin, în pofida declaraţiilor apocaliptice care se fac din când în când, dacă ne uităm pe site-ul Ministerului Energiei, am început să pun situaţia energetică săptămânală, cantitatea de energie pe care o cumpărăm este extrem de mică faţă de cantitatea de energie pe care o producem. Şi nu o cumpărăm pentru că dăm comandă să o cumpărăm, ci pentru că la un moment dat energia pe care o cumpărăm este mai ieftină decât energia pe care o producem în România. Deci transferul de energie se face pe o piaţă care este regională”, a declarat ministrul Energiei.

Comisiile reunite de buget-finanţe din Parlament au avizat, marţi, favorabil, bugetul pentru 2019 al Ministerului Energiei, cu 18 voturi pentru şi 12 voturi împotrivă.

Din cele două amendamente depuse la bugetul ministerului de resort, niciunul nu a trecut de votul parlamentarilor.

Potrivit proiectului de buget, Ministerul Energiei este finanţat în proporţie de 28,05% de la bugetul de stat şi din surse proprii în proporţie de 71,95%.

Ministerul Energiei ar urma să primească de la bugetul de stat 259,024 milioane de lei credite bugetare, în scădere cu 9,87% faţă de execuţia preliminată a anului precedent. Totodată, sunt prevăzute şi credite de angajament de 259,024 de milioane de lei, cu 17,3% mai mici.

Proiectul bugetului de stat pentru 2019 este construit pe o creştere economică de 5,5%, o inflaţie medie anuală de 2,8% şi un câştig salarial mediu net lunar de 3.085 lei. Produsul Intern Brut (PIB ) pentru 2019 este estimat la 1.022 miliarde de lei.

Deficitul bugetar este prevăzut la 2,55% din PIB, în timp ce deficitul ESA este de 2,57% din PIB.

Conform proiectului bugetului de stat adoptat de Guvern, în 2019 sunt prevăzute venituri de 164,54 miliarde lei şi cheltuieli de 258,73 miliarde de lei credite de angajament şi de 200,7 miliarde de lei credite bugetare, cu un deficit de 36,15 miliarde de lei. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Transnistrenii, cu Rusia în suflet, dar în acte cu Moldova: cum fug de marele urs și se
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Andrea Bocelli, dezvăluiri despre accidentul în urma căruia a rămas orb: „Acela a fost momentul când s-a...
Film Now
Jennifer Lopez, în cei mai scurți pantaloni din garderobă și cizme până la genunchi, la proiecția noului film...
Adevarul
Un bucureștean reclamă că are nevoie de reconstrucția penisului după ce a apelat la un salon de piercing
Newsweek
Se votează o nouă creștere de pensie și o nouă formulă de recalculare. NU mai contează anii munciți!
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Un hamster a „evadat” dintr-o școală, într-un balon de plastic. Imaginile, desprinse parcă dintr-un film...
Film Now
James Van Der Beek, forțat de împrejurări să dezvăluie că are cancer. Actorul de 47 de ani, pus în fața unei...
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...