Şaptesprezece mii de locuitori din Deva primesc căldură şi apă caldă de la termocentrala Mintia. În plus, curentul produs acolo ajunge în sistemul energetic naţional. Având în vedere importanţa ei, centrala nu poate fi pasată de la o autoritate la alta, spune edilul din Deva.
Petre Mărginean, primarul din Deva este de părere că „nu e aşa simplu să iei o termocentrală de pe azi pe mâine, cum zicea domnul ministru: Mergeţi la Deva şi preluaţi termocentrala! Trebuie făcut un studiu, un studiu pe care l-am discutat şi cu Banca Mondială şi îl aşteaptă, de restructurare şi de modernizare a acestei termocentrale.”
În plus, autorităţile locale ar avea de organizat şi un referendum, pentru că localitatea Mintia aparţine administrativ de comuna Veţel.
În Valea Jiului, termocentrala Paroşeni produce căldură pentru 17 mii de oameni din Vulcan, Lupeni şi Petroşani. Conform planurilor Ministerului Energiei, primăriile din aceste localităţi ar trebui să administreze împreună centrala.
„Primăria nu poate să suporte cheltuielile cu un asemenea obiectiv. Ce să facem cu ea? Să închidem, cum au închis minele? Nu se poate aşa ceva”, spune Gheorghe Ile, primarul localității Vulcan.
Și Adrian David, preşedinte CJ Hunedoara a declarat că „în niciun caz la ora actuală bugetele primăriilor din vale, indiferent că vorbim de municipii sau oraşe, nu îşi pot permite o cheltuială cu întreţinerea, nici nu mai vorbim de dezvoltarea termocentralei de la Paroşeni.”
La termocentralele din Mintia şi Paroşeni lucrează în total peste două mii de angajaţi.