Ministerul Energiei: Canada intenţionează să finanţeze cu 3 miliarde de dolari canadieni noile reactoare nucleare de la Cernavodă

Data actualizării: Data publicării:
centrala nucleara de la cernavoda
Centrala nucleară de la Cernavodă. Foto: Profimedia

Guvernul Canadei intenţionează să pună la dispoziţie 3 miliarde de dolari canadieni pentru finanţarea noilor reactoare nucleare CANDU ale centralei de la Cernavodă, informează Ministerul Energiei.

„Astăzi la Ottawa, Sebastian Burduja, ministrul român al energiei, şi Jonathan Wilkinson, ministrul canadian al energiei şi resurselor naturale, au făcut anunţul potrivit căruia Canada poate să susţină cu până la 3 miliarde de dolari finanţarea dezvoltării proiectelor nucleare de către Nuclearelectrica, operatorul Centralei Nucleare de la Cernavodă şi respectiv Energonuclear, subsidiara SNN pentru dezvoltarea proiectului. România va construi două noi reactoare nucleare de tip CANDU (Canada deuteriu uraniu) la Cernavodă (unităţile 3 şi 4). Acestea vor aduce o contribuţie semnificativă la atingerea obiectivelor noastre privind asigurarea securităţii energetice a României şi a Europei, cu un impact major în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră”, se menţionează în comunicatul instituţiei transmis marţi Agerpres.

Totodată, dezvoltarea celor două unităţi nucleare va crea oportunităţi economice semnificative, atât pentru România, cât şi pentru Canada.

Potrivit sursei citate, construcţia celor două reactoare CANDU-6 suplimentare va adăuga 1.400 de megawaţi în banda sistemului energetic din România, cu potenţial de export în ţările vecine, actualmente dependente de resurse energetice din Rusia. Noile reactoare ar ajuta, de asemenea, România să evite anual aproximativ opt milioane de tone de emisii de carbon în raport cu proiecţia pe cărbune şi să-i permită să-şi atingă obiectivul de a elimina treptat cărbunele din producerea de electricitate până în 2032.

Proiectul este esenţial pentru consolidarea securităţii energetice a României, mai ales în contextul invaziei Ucrainei de către Rusia şi va consolida potenţialul României de a deveni un hub energetic est-european, furnizând consumatorilor din Romania şi ţărilor vecine energie sigură, curată, fără emisie de gaze cu efect de seră şi la un preţ corect, se precizează în comunicat.

„Relaţiile de colaborare dintre ţările noastre în domeniul nuclear civil datează din anii '70, când Romania a luat o decizie istorică şi înţeleaptă de a fi singura ţară din blocul comunist care urma să dezvolte un program nuclear bazat pe o tehnologie vestică şi singura ţară europeană care a ales să folosească tehnologia CANDU. Aşa cum arată contextul geopolitic astăzi, aceasta a fost cea mai bună decizie pe care România o putea lua la acel moment. Cooperarea dintre statele noastre a devenit din ce în ce mai puternică în acest domeniu. Sunt mândru să reafirm astăzi angajamentul nostru ferm pentru o cooperare prosperă şi pe termen lung între ţările noastre în domeniul nuclear. De asemenea, subliniez sprijinul deplin al României pentru dezvoltarea Centralei Nucleare de la Cernavodă, cu două noi unităţi care utilizează tehnologia CANDU şi angajamentul nostru de a trata acest proiect de securitate naţională cu cea mai mare prioritate. Suntem recunoscători pentru întreg sprijinul primit prin finanţarea de 3 miliarde de dolari canadieni, o recunoaştere a relaţiei bilaterale excepţionale şi a importanţei strategice a acestei investiţii, susţinută constant la toate nivelurile statului român”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul român al energiei.

La rândul său, Jonathan Wilkinson, ministrul canadian al energiei şi resurselor naturale a transmis că proiectul pentru noile unităţi 3 şi 4 reprezintă o oportunitate pentru Canada de a-şi valorifica „expertiza nucleară puternică”.

„Canada este mândră de rolul pe care l-a avut în construirea şi finanţarea Unităţilor 1 şi 2 a Centralei Nucleare Cernavodă, care furnizează acum aproximativ 21% din energia electrică a României. Proiectul pentru noile unităţi 3 şi 4 reprezintă o oportunitate pentru Canada de a-şi valorifica expertiza nucleară puternică şi de a lucra cu aliaţii noştri cheie pentru a ajuta la furnizarea unei soluţii energetice sigure, fără emisii, cu tehnologie canadiană unui aliat european”, a subliniat Jonathan Wilkinson.

Canada şi România fac paşi activi pentru a-şi decarboniza sistemele energetice şi sunt ambele angajate să atingă emisii nete zero până în 2050. În acest context, energia nucleară are un rol important de jucat în îndeplinirea acestui obiectiv.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Marcel Ciolacu a susținut ultima ședință la Guvern ca premier al României. Mesajul pentru viitorul cabinet...
Digi FM
Tudor Chirilă a primit amenințări cu moartea: "Inboxul meu e plin de înjurături suburbane, dar am să spun...
Pro FM
Celine Dion, la 30 de ani de la aniversarea nunții cu soțul pierdut în 2016: "Ești totul pentru noi. Îți...
Film Now
Tom Cruise, recompensat de Marina SUA pentru că a stimulat recrutarea de piloți: "Voi continua să îmi servesc...
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
Pensiile în pericol în 2025: „Ordonanța trenulețul” vine peste pensionari! Câți bani se pot pierde?
Digi FM
Ion Țiriac și Dan Șucu, posibili investitori la un club italian de fotbal din Serie A
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Keanu Reeves, despre posibilitatea de a reveni într-un nou film John Wick. Starul dezvăluie ce îl ține pe loc...
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei