Ministerul Energiei susţine că în cadrul şedinţei de Guvern, ministrul Toma Petcu a prezentat cifre raportate de Transelectrica în privinţa stocurilor de cărbune existente în Complexul Energetic Oltenia.
Ministerul Energiei susţine că în cadrul şedinţei de Guvern, ministrul Toma Petcu a prezentat cifre raportate de Transelectrica în privinţa stocurilor de cărbune existente în Complexul Energetic Oltenia, potrivit Hotnews.ro.
Potrivit ministerului, Transelectrica ar fi raportat doar stocurile din centrale, nu şi cele aflate în mine, şi de aceea ar apărut diferenţe între ce a declarat Toma Petcu şi ce a prezentat CE Oltenia. Reamintim că un raport al CE Oltenia arată că sunt stocuri de 816.300 tone, nu de 357.000 tone, cum a spus, joi, ministrul, în şedinţa de Guvern.
Practic acum, după ce au apărut în presă aceste informaţii care contrazic declaraţiile lui Petcu, ministerul încearcă să se acopere aruncând resposanbilitatea raportărilor asupra companiei Transelectrica.
"Stocurile prezentate au fost în conformitate cu cele raportate de Transelectrica în cadrul Comandamentului energetic de iarnă, derulat ieri, 12 ianuarie 2017. Menţionăm că în cadrul Comandamentului analiza Dispecerului Energetic Naţional se raportează doar la cantităţile de cărbune existente deja în depozitele din centrale şi care pot fi utilizate imediat. Stocurile aflate în cariere nefiind imediat disponibile întrucât transportul în condiţii de iarna dificial poate conduce la întârzieri şi sincope, nu sunt luate în calcul de Transelectrica în situaţii excepţionale. Ca atare, Sistemul Electroenergetic Naţional se poate baza cu certitudine pentru o funcţionare fără întrerupere doar pe stocurile de circa 350.000 de tone de cărbune existente în depozitele centralelor", se arăta într-un comunicat al Ministerului, transmis cu scopul de a justifica raportările incorecte.
Ceea ce nu spune ministerul e că şi stocurile din mine pot fi folosite, pe măsură ce se epuizează cele din centrale, însă doar când este nevoie. În plus, se poate folosi şi producţia curentă. Perioada de ger cumplit a trecut, iar situaţia a revenit la normal.
Reamintim că ministrul energiei, Toma Petcu, a prezentat în şedinţa de joi a Guvernului situaţia legată de stocurile de cărbune ca fiind dezastruoasă. Cu două zile înainte de şedinţă, Petcu a spus că "stocul de cărbune în mine este unul foarte bun". La şedinţa de Guvern a spus s-a ajuns la limita stocului de cărbune, la Complexul Energetic Oltenia existând doar 357.000 tone, care ar ajunge doar pentru patru zile, "cu un consum zilnic pe vârf orar de 80.000 de tone". Însă, un raport al CE Oltenia, un document obţinut iniţial de Realitatea TV, arată altceva: pe data de 12 ianuarie, ora 7.00, stocurile erau de 816.300 tone, nu de 357.000 tone, cum a spus ministrul.
Raportul CE Oltenia arată că în depozitele termo se aflau 366.000 tone, la direcţia minieră 401.900 tone, iar în navete aflate în traseu alte 48.400 tone.
Ministrul Toma Petcu trebuie să ofere explicaţii legate de faptul că a prezentat o situaţie dezastruoasă în sectorul energetic, când cifrele arată altceva.
Reamintim că la începutul şedinţei de Guvern, Toma Petcu a afirmat că s-a ajuns la limita stocului de cărbune, riscând chiar oprirea lor de multe ori.
În aceste condiţii, apare întrebarea cât de real este riscul iminent de apariţie a unei situaţii de criză energetică, invocat de Ministerul Energiei?