Guvernul, venituri rotunjite cu ajutorul prețului vienez ale gazelor
Data publicării:
Guvernul începe să încaseze redevenţe la gaze cu 20% mai mari, fără ca preţurile să fi crescut. Perdanţii sunt Petrom şi Romgaz.
Noul mod de calcul al redevenţelor la gaze, care trebuie plătite statului român preponderent de Petrom şi Romgaz, duce la creşterea încasărilor la buget, fără ca legea redevenţelor să fi fost schimbată. Taxele plătite de cele două companii statului român cresc substanţial, fără ca producătorii de gaze să câştige bani în plus.
De la 1 martie, redevenţele la gazele naturale extrase din România nu se mai calculează ca o cotă procentuală aplicată la preţul cu care producătorii vând efectiv gazele extrase, ci aplicată la preţurile de tranzacţionare de pe hub-ul de la CEGH (Central European Gas Hub) Viena.
În pofida opoziţiei întregii industrii şi a oficialilor pieţelor din România, Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale emitea, în februarie, un ordin prin care preţul de referinţă pentru gazele naturale extrase în România se calculează în funcţie de preţurile de tranzacţionare de la CEGH Viena, pe baza unei formule de calcul realizată împreună cu Universitatea de Petrol şi Gaze Ploieşti, potrivit e-nergia.ro.