Guvernul şi Nuclearelectrica au semnat Acordul de sprijin pentru realizarea Unităţilor 3 şi 4 Cernavodă
Guvernul și conducerea societății Nuclearelectrica au semnat Acordul de sprijin privind proiectul Unităţilor 3 şi 4 ale CNE Cernavodă, a anunțat vineri ministrul Energiei, Virgil Popescu. Documentul stabilește modalităţile efective de cooperare între cele două părți, prin stabilirea unor angajamente şi obligaţii ale statului român referitoare la asigurarea măsurilor necesare în ceea ce priveşte finanţarea proiectului, implementarea şi adoptarea măsurilor de sprijin, inclusiv măsuri de ordin legislativ.
„Prim-ministrul României Nicolae Ionel Ciucă a semnat astăzi «Acordul de sprijin privind Proiectul Unităţile 3 şi 4 CNE Cernavodă dintre Guvernul României şi Societatea Naţională Nuclearelectrica SA'» Documentul a mai fost semnat şi de către mine, ca ministru al Energiei, de ministrul Finanţelor Adrian Câciu, de ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Sorin Grindeanu, de secretarul general al Guvernului Marian Neacşu şi de CEO-ul SNN Cosmin Ghiţă. Prin prezentul acord sunt stabilite modalităţile efective de cooperare, prin stabilirea unor angajamente şi obligaţii ale statului român, cu privire la asigurarea măsurilor necesare în ceea ce priveşte finanţarea proiectului, implementarea şi adoptarea măsurilor de sprijin, inclusiv măsuri de ordin legislativ”, a scris Virgil Popescu vineri într-un mesaj pe Facebook.
Potrivit acestuia, statul român, prin Ministerul Finanţelor, va realiza demersurile necesare pentru finanţarea proiectului inclusiv prin, dar nelimitat la, acordarea de garanţii de stat finanţatorilor proiectului, în contextul prevederilor IGA şi/sau oricăror alte acorduri sau memorandumuri interguvernamentale de sprijin, sau în afara unor astfel de acorduri, după caz.
Obligațiile statului
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Statul român, prin Ministerul Energiei, este responsabil de implementarea mecanismului de sprijin de tip „Contracte pentru Diferenţă” (CfD), prin crearea arhitecturii instituţionale adecvate.
„Ministerul Energiei, responsabil pentru operaţionalizarea Fondului pentru Modernizare, susţine includerea energiei nucleare în programele cheie de investiţii şi asigură suportul necesar pentru utilizarea MF în vederea dezvoltării, construcţiei şi punerii în funcţiune a Proiectului Unităţile 3 şi 4 CNE Cernavodă. (...) Statul român prin Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii va întreprinde demersurile necesare în vederea asigurării apei de răcire pentru funcţionarea a 4 unităţi nuclearoelectrice pe amplasamentul de la Cernavodă, prin finalizarea etapei II a Proiectului derulat de minister şi denumit «îmbunătăţirea condiţiilor de navigaţie pe Dunăre între Călăraşi şi Brăila (km 375 - km 170)» (...) Statul român prin Ministerul Energiei şi Secretariatul General al Guvernului să dispună măsurile necesare cu privire la finalizarea de către Transelectrica a liniilor de transport a electricităţii, care să permită racordarea Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă la Sistemul Electroenergetic Naţional şi evacuarea energiei electrice produse de Proiect”, a mai notat ministrul.
Finanţare din fonduri europene nerambursabile
Statul român, prin Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, împreună cu Ministerul Energiei şi Ministerul Finanţelor, va analiza în permanenţă oportunităţile de finanţare din fonduri europene nerambursabile şi va întreprinde demersurile necesare pentru facilitarea utilizării acestora, cu prioritate, la finanţarea proiectului în orice stadiu de implementare.
„Dezvoltarea programului nuclear civil al României a fost şi este o prioritate a ministerului Energiei, a Guvernului şi, totodată, are parte de susţinerea constantă a preşedintelui României Klaus lohannis, a prim-ministrului Nicolae Ionel Ciucă, dar şi a preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Alina Gorghiu şi Marcel Ciolacu. Prin semnarea Acordului de astăzi demonstrăm că statul român este pe deplin implicat în demararea şi finalizarea proiectului construcţiei Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă. Şi nu suntem singuri. îi avem alături şi pe partenerii americani, canadieni, francezi, italieni, coreeni, japonezi şi emiratezi. Da, ne ţinem de cuvânt, iar România va deveni în viitorul apropiat o ţară independentă energetic”, a adăugat Virgil Popescu.
Ciucă: Unităţile 3 şi 4 Cernavodă, o investiţie necesară
Dezvoltarea Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă este o investiţie necesară viitorului României şi va acoperi peste o treime din necesarul energetic estimat pentru anii 2030-2031, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă, după semnarea acordului.
„Ne aflăm într-un moment crucial pentru dezvoltarea sectorului energetic în România şi, desigur, pentru producerea de energie din surse curate şi nepoluante. Semnarea Acordului de sprijin pentru dezvoltarea proiectului strategic naţional Unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă nu este doar un efort instituţional comun, ci reprezintă angajamentul ferm al statului român pentru ducerea la bun sfârşit a acestui proiect. Am convingerea că implicarea şi susţinerea autorităţilor române la cel mai înalt nivel sunt esenţiale pentru continuarea proiectului de la Cernavodă şi pentru finalizarea activităţilor pe care le implică cea de-a doua etapă de dezvoltare în calendarul estimat”, a declarat Nicolae Ciucă vineri, potrivit Agerpres.
El a subliniat că Europa şi întreaga lume sunt preocupate să asigure energia necesară cetăţenilor şi economiilor în condiţii accesibile şi prietenoase cu mediul, direcţie de la care România nu face excepţie.
„Am reuşit în ultimii ani să facem paşi importanţi în tot ceea ce înseamnă protejarea consumatorilor români, dezvoltarea sistemului energetic şi atingerea obiectivului nostru privind independenţa energetică. Planurile pe termen lung şi investiţiile stabilite ne vor asigura necesarul de consum în continuă creştere pentru o economie şi o societate aflate pe calea dezvoltării durabile. În acest context, dezvoltarea Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă este o investiţie necesară viitorului României şi va acoperi peste o treime din necesarul energetic estimat pentru anii 2030-2031”, a mai spus Ciucă.
20.000 de locuri de muncă
El a evidenţiat, printre beneficiile sociale pe care le va aduce, extinderea capacităţii de producţie la Cernavodă, menţinerea a peste 20.000 de locuri de muncă într-un domeniu de top, pentru care România are experienţă la cele mai înalte standarde.
„Ţara noastră are istoric şi experienţă în operarea în siguranţă, avem un reglementator cu experienţă, şi aici vorbim de CNCAN, industrie care poate contribui la proiectele energiei nucleare, şcoală performantă şi parteneriate puternice la nivel internaţional”, a completat Ciucă.
El a adăugat că, alături de proiectul Unităţilor 3 şi 4, dezvoltarea tehnologiei bazată pe reactoarele modulare mici va plasa România drept lider al energiei curate şi sigure.
Totodată, premierul a subliniat faptul că România mizează în continuare pe sprijinul Statelor Unite ale Americii pentru dezvoltarea programului nuclear civil, unul din pilonii pe care se va consolida profilul energetic al ţării noastre, în acord cu viziunea europeană de protejare a mediului şi cu ţintele de decarbonizare.
„Finanţarea americană de 4 miliarde de dolari şi operaţionalizarea deja realizată a simulatorului SMR de la Universitatea Politehnică Bucureşti oferă în egală măsură resursele financiare necesare demarării primului proiect de acest tip, după cel din Statele Unite ale Americii, dar şi acces la înaltă tehnologie pentru studenţii români de azi, viitorii experţi care vor opera aceste surse de producere a energiei”, a reamintit Ciucă.
În acelaşi context, şeful Executivului a punctat faptul că la fel de valoros pentru atingerea obiectivelor menţionate este sprijinul european.
„Salut decizia luată de Fondul pentru Modernizare al Uniunii Europene de a investi 2,4 miliarde de euro pentru a impulsiona tranziţia verde. Cu investiţii suplimentare de 1,1 miliarde de euro, România este principalul beneficiar al acestei decizii. Doamnelor şi domnilor, cu toţii ne dorim energie nelimitată, accesibilă cetăţenilor şi investitorilor, produsă în condiţii de siguranţă şi grijă faţă de mediul înconjurător”, a afirmat Ciucă.
În încheiere, premierul a reiterat susţinerea coaliţiei de guvernare pentru dezvoltarea sectorului energetic.
„Acordul pe care l-am semnat astăzi şi tot ceea ce facem în sectorul energiei nucleare, alături de proiectele dezvoltate de companiile energetice strategice, între care un rol important îl are Nuclearelectrica, alături de investiţiile finanţate din Fondul de Modernizare prin RePower EU de valorificare a gazelor naturale din zona românească a Mării Negre, vor asigura stabilitate şi independenţă energetică pentru cetăţenii români şi pentru mediul de afaceri. La nivelul coaliţiei de guvernare continuăm să acordăm susţinerea necesară acestor proiecte şi drumului ireversibil pentru dezvoltarea sectorului energetic”, a mai afirmat Ciucă.
Editor : B.P.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News