Majorarea va avea loc în următorii patru ani ca urmare a unei noi scheme de susținere a energiei verzi, potrivit unui amendament depus de parlamentari la proiectul de lege referitor la modificarea schemei de sprijin pentru energia din surse regenerabile.
Parlamentul ar urma să adopte curând proiectul de lege referitor la modificarea schemei de sprijin pentru energia din surse regenerabile, iar modificările vor aduce o creştere etapizată a facturilor la energie electrică, potrivit e-nergia.ro.
Proiectul de lege, care urmează să fie dezbătut marţi de Comisia de Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor, stabileşte care va fi impactul certificatelor verzi, prin care sunt susţinuţi producătorii de energie din surse regenerabile, în facturile tuturor consumatorilor, începând din acest an şi până în 2022. Iar sumele vor creşte de la an la an.
Iată ce scrie într-unul dintre amendamentele care urmează să fie discutate şi apoi votate de deputaţi.
„Începând cu anul de analiză 2018, ANRE stabileşte prin ordin, până la data de 1 martie a fiecărui an, cota anuală obligatorie de achiziţie de certificate verzi aferentă anului precedent, pe baza consumului final de energie electrică din anul precedent, astfel încât impactul mediu la consumatorul final să fie de 11,7 euro/MWh în anul 2018, 12,5 euro/MWh în anul 2019 13 euro/MWh în anii 2020-2021 și 14,5 euro/MWh începând cu anul 2022.
Prevederea vine să crească facturile de energie electrică în anii următori, şi este favorabilă „regenerabililor”, care vor putea valorifica mai multe certificate verzi, plătite de toţi consumatorii români, prin factură.
Iată ce se spune referitor la acest aspect în legislaţia actuală, cea pe care noul proiect o va modifica.
„Începând cu anul de analiză 2018, ANRE stabilește prin ordin, până la data de 1 martie a fiecărui an, cota anuală obligatorie de achiziție de certificate verzi aferentă anului precedent, pe baza cantității statice de certificate verzi și a consumului final de energie electrică din anul precedent, dar fără a depăși impactul mediu la consumator de 11,1 euro/MWh stabilit având în vedere prețul mediu ponderat al tranzacțiilor din piața centralizată anonimă spot a certificatelor verzi din anul anterior”.