Liderii de sindicat nu mai sunt credibili, iar greva minerilor de la Complexul Energetic Oltenia este una spontană, a spus Constantin Crețan, lider al Sindicatului Lignitul Oltenia. El a adăugat că se dorește, politic, schimbarea conducerii CEO Oltenia: „Ministerul Energiei și Guvernul sunt incapabili pentru că tocmai ei au creat acest conflict.”
„Această grevă nu e coordonată de liderii de sindicat, ci e o greva spontană, a oamenilor care sunt nemulțumiți. Vă spun că mișcarea sindicală nu mai e credibilă. Oamenii nu mai au lideri de sindicat. Credibilitatea s-a pierdut din cauza liderilor de sindicat, care au mers fie pe filiera politică, aserviți politic, făcând parte din anumite partide, sau urmărindu-și interesele lor personale și de grup”, a spus Constantin Crețan, lider al Sindicatului Lignitul Oltenia, într-o intervenție telefonică la Digi24.
„Mișcarea e spontană. Liderii de sindicat nu mai dețin controlul pentru că nu mai sunt credibili și aici sunt de vină oamenii politici care, dacă observați în ultima perioadă declațiile politice, este un grup de interes în județul Gorj care vrea să schimbe conducerea CEO Oltenia, să-și atingă țintele pentru a-și face afacerile proprii în CEO Oltenia. Părerea mea, ca lider de sindicat foarte vechi care am trecut prin perioade foarte grele, care m-au costat ani grei de închisoare pentru a obține drepturi pentru mineri, majorări salariale, e că în momentul de față Guvernul și Ministerul Energiei sunt factorii responsabili”, a adăugat el.
„Minerii din Oltenia nu cer milă. Termocentrala Rovinari produce un megawat cu 160 de lei. Gândiți-vă că la populație se vinde cu 6 milioane megawatul, deci suntem cea mai rentabilă energie, dar cu toate acestea avem cele mai mici salarii. Greșeala administrației e că nu cheamă la negocieri reprezentanții salariaților care sunt în grevă. Liderii de sindicat nu mai dețin controlul și v-am spus ce înseamnă grupare sidincală compromisă și mișcare sindicală mafiotă”, a adăugat Crețan.
El a mai spus că minerii trebuie să-și aleagă reprezentanți pentru a purta negocieri.
„La Nuclearelectrica este salariul mediu 98 de milioane (lei vechi, n.red.), la Hidroelectrica e 68 de milioane, la noi, în Oltenia, este de 37 de milioane, iar în Valea Jiului, 34 de milioane. Unde se muncește cel mai greu e munca plătită cel mai prost. Oare Ministerul Energiei nu ține cont de acest lucru?”, a mai spus liderul Sindicatului Lignitul Oltenia.
„Ministerul Energiei și Guvernul sunt incapabili pentru că tocmai ei au creat acest conflict. Ar trebui ca anumite instituții ale statului să se sezize cât s-a furat din Enegie în minerit în ultimii 15 ani. Grupuri de interese și interese și nimeni n-a luat nicio măsură. S-a ajuns până la urmă în această situație de a avea minerii salarii foarte mici, din cauza furturilor care s-au făcut pe sistem politic, a unor oameni care s-au folosit de funcția politică și a avea trafic de influență în CEO Oltenia”, a mai spus Constantin Crețan.
Citește și
Criză în energie: Un grup al Termocentralei Rovinari a fost închis. Întreaga activitate a CEO, în pericol
Românii consumă cea mai scumpă energie electrică din ultimii 2 ani, la cel mai mare preț din Europa