Energia, scumpită artificial de înţelegeri ilegale
Data publicării:
Despăgubirea consumatorilor casnici pentru facturile umflate la electricitate este greu de făcut. Consiliul Concurenţei a amendat cu 16 milioane de euro cinci companii care vindeau contoare la suprapreţ şi o companie care distribuie energia. Deşi înţelegerea dintre companii ar fi dus la facturi mai mari, autorităţile nu s-au înţeles încă prin ce metodă vor fi despăgubiţi consumatorii.
Inspectorii au ajuns la concluzia că, timp de 7 ani, cele 6 companii şi-ar fi împărţit licitaţiile organizate de distribuitorii de energie electrică astfel încât fiecare să câştige contracte de furnizare a contoarelor. Iar asta ar fi dus la scumpirea echipamentelor. Acuzaţia e infirmată însă de reprezentanţii companiilor de utilităţi.
„Nu există suspiciune că ar fi cumpărat la suprapreț. N-au niciun interes operatorii de distribuție să cumpere la suprapreț. Investigația Consiliului Concurenței nu spune că are impact în factură. Spune că ANRE-ul trebuie să analizeze dacă este cazul reducerii tarifelor de distribuție pentru perioada în care ei au aceste acuzații la adresa producătorilor de echipamente”, spune Silvia Vlăsceanu, reprezentant al Asociației companiilor de utilități.
Cert este că înţelegerile dintre cele 6 companii au afectat toţi consumatorii, spune preşedintele Consiliului Concureţei.
„De acoperit, acoperă toată ţara în grade diferite, pentru că unii distribuitori îşi iau din diferite surse echipamentele. Nu toţi sunt afectaţi în egală măsură, dar repet, afectări există la nivelul tuturor. Nu pot să vă spun numărul de contoare acum, dar este un calcul pe care îl putem face cu uşurinţă,” spune Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.
Contoarele reprezintă 10 la sută din totalul porgramelor de investiţii ale companiilor de distribuţie. Asta în condiţiile în care în România există aproximativ 8 milioane de contoare, care se schimbă o dată la 10 ani.