Cele opt companii de distribuţie a electricităţii vor fi obligate să-şi extindă reţelele şi pentru locuinţele care stau de ani de zile în beznă, dacă li se cere acest lucru din partea autorităţilor locale sau centrale. Companiile de utilităţi spun însă că obligativitatea va duce la facturi mai mari pentru restul consumatorilor.
Extinderea reţelei de energie electrică se făcea înainte doar dacă operatorul de distribuţie considera că este justificată din punct de vedere economic sau dacă beneficiarul suporta costurile. Acum, distribuitorii sunt obligaţi de un ordin al ANRE să extindă reţelele la solicitarea primăriilor, de exemplu.
„De şapte ani zona asta aşteaptă să se tragă curent. S-au făcut proiecte de atâtea ori, s-au făcut reclamaţii. Sunt casele începute, uitaţi-vă în jur câte case începute - şi au rămas aşa că nu se descurcă omul fără curent”, spune Alecu Chietrosu, localnic.
La doar 16 kilometri de oraşul Galaţi, energia electrică este doar la stadiul de promisiune pentru sute de locuitori. Primarul localităţii dă vina pe birocraţia excesivă şi spune că doar jumătate dintre solicitările de racordare au fost rezolvate până acum de compania de distribuţie.
„Am reuşit o extindere a reţelei, dar vă pot spune că am avut un proces foarte greoi. Din momentul în care am depus solicitare la Electrica şi până s-a realizat investiţia au trecut trei ani”, spune Petrică Bratu, primarul comunei Tuluceşti.
Frunizorul de energie electrică spune însă, într-un răspuns pentru Digi24, că a făcut totul ca la carte.
„Referitor la finanțarea lucrării de extindere a rețelei electrice de distribuție, vă comunicăm că Societatea de Distribuţie a Energiei Electrice Muntenia Nord a respectat toate reglementările legale în vigoare, reglementări foarte explicite în această privință”, se arată în răspunsul Electrica SA pentru Digi24.
Obligativitatea extinderii rețelei se poate întoarce împotriva consumatorilor finali și a primăriilor, spun reprezentanții companiilor de utilități.
„Cota parte pe care a suportat-o operatorul de distribuţie se va regăsi în tarif. Este vorba de o cofinanţare cu autoritatea locală. Până la urmă autoritatea locală este cea care îşi asumă responsabilitatea alimentării unui obiectiv”, spune Silvia Vlăsceanu, director executiv al Asociaţiei Companiilor de Utilităţi.
„Mu mi se pare normal ca extinderile pe care în final le exploatează Electrica Distribuţie sau ce societate o mai fi să fie suportate şi din banii comunităţii, atâta timp cât energia electrică este plătită de populaţie”, spune primarul comunei Tuluceşti.
Ordinul Autorității de Reglementare spune că extinderea rețelei se face numai dacă aceasta duce către un obiectiv social sau de interes local.
În România exista aproximativ 100.000 de gospodării neelectrificate.