Bursele au scăzut la nivel mondial, investitorii renunţând la activele riscante din cauza celei mai grave crize traversate de Trump în mandatul său.
Criza politică americană anulează efectul pozitiv al declinului stocurilor de ţiţei ale SUA, pentru a şasea săptămână consecutiv, şi a producţiei de petrol a SUA pentru prima oară în ultimele 13 săptămâni, punând capăt celei mai lungi serii de creşteri de după 2012.
Investitorii sunt agitaţi de incertitudinile politice, pe fondul îngrijorărilor în creştere legate de soliditatea economiei mondiale. Pe piaţa petrolului, Rusia şi Arabia Saudită au anunţat în această săptămână că sunt pentru prelungirea acordului OPEC şi al altor producători de limitare a producţiei până în martie 2018.
Preţurile petrolului au scăzut de când au atins un maxim al ultimelor 19 luni, în februarie, din cauza speculaţiilor că producţia mare din SUA le va contracara eforturile.
„Turbulenţele din jurul lui Trump ar putea să îşi pună amprenta asupra pieţei petrolului”, a declarat Min Byungkyu, analist la Yuanta Securities Korea în Seul.
Preţul petrolului WTI, de referinţă pe piaţa americană, cu livrare în iunie, a scăzut cu până la 29 de cenţi, la 48,78 dolari pe baril, fiind cotat ulterior la 48,96 dolari pe baril la bursa din New York. Cotaţia a urcat miercuri cu 41 de denţi, la 49,07 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel din 28 aprilie.
Cotaţia petrolului Brent, cu livrare în iulie, a scăzut cu 13 cenţi, la 52,08 dolari pe barili, la bursa din Londra. Contractele au avansat miercuri cu 56 de cenţi, respectiv cu 1,1%, la 52,21 dolari pe baril.
Stocurile de ţiţei din SUA au scăzut săptămâna trecută cu 1,75 milioane de barili, la 520,8 milioane de barili, faţă de un nivel record de 535,5 milioane de barili la sfârşitul lunii martie. Producţia de petrol a SUA a scăzut la 9,3 milioane de barili pe zi, potrivit datelor publicate miercuri de Agenţia Internaţională pentru Energie.