ANRE va impune scăderi drastice ale tarifelor de distribuţie, pentru toate companiile. Instituţia a calculat câtă energie s-a consumat, cât au plătit consumatorii şi ce investiţii au făcut distribuitorii. Pe baza acestor date a decis că tarifele trebuie reduse cu 12%, la nivel naţional.
„De la 1 ianuarie, tarifele de energie vor scădea proporțional cu scăderea tarifelor de distribuție din prețul final. Aceste elemente vor aduce o scădere finală a prețului cu 5-6% începând cu 1 ianuarie”, spune Niculae Havrileţ, președintele ANRE.
Noile tarife sunt mult mai mici decât cele solicitate de firmele de distribuţie. Spre exemplu, Enel, firma care va pierde cel mai mult, solicitase o scădere de 7% pentru anul viitor, dar va fi obligată la o reducere de 15%. Şi ceilalţi distribuitori, E.On, CEZ şi Electrica, trebuie să scadă tarifele, cu valori cuprinse între 7% şi 11%.
ANRE a calculat şi cât vor pierde distribuitorii: 67 de milioane de lei fiecare, în medie, bani care nu vor mai fi plătiţi de consumatori. Companiile de electricitate spun însă că tot consumatorii sunt cei care vor avea de suferit.
„Nu este neaparat o bucurie că scad tarifele la operatorii de distribuție pentru că se vor reflecta în programele de investiție de anul următor. Iar clientul vede în numărul de întreruperi, durata întreruperilor”, a precizat Silvia Vlăsceanu, director executiv Asociația Companiilor de Utilități.
Românii plătesc acum unul dintre cele mai mici preţuri la energie electrică din Europa: 13 eurocenţi/kWh. Însă, din cauza salariilor mici, în ţara noastră se înregistrează al patrulea cel mai mare preţ raportat la puterea de cumpărare a cetăţenilor.