Video Depozitele de gaze se golesc rapid. Burduja a convocat Comandamentul energetic de iarnă, dar dă asigurări că „nu vom avea probleme”
Te-ar putea interesa și:
Depozitele de gaze ale României se golesc rapid. La jumătatea sezonului de încălzire, gradul de umplere al depozitelor a scăzut sub 60%. Acest lucru se întâmplă în toată Europa, conform Bloomberg, din cauză că iarna a venit repede, iar temperaturile sunt destul de scăzute pe tot continentul. În acest context, Sebastian Burduja a convocat marți Comandamentul energetic de iarnă. Ministrul Energiei a făcut precizări la Digi24 legat de această situație și a dat asigurări că „nu vom avea probleme”.
Actualizare 14:35 Ministrul Energiei a declarat la Digi24 că „nu vom avea probleme”.
Sebastian Burduja, ministrul Energiei: Nu vom avea probleme în asigurarea gazului necesar pentru consumul românilor, pentru consumul companiilor din România, cu ceea ce noi avem în depozite la zi, undeva la 1,86 miliarde normal metri cubi și cu ceea ce producem într-o zi de iarnă.
Ministrul Energiei spune că răspândirea mesajului că România rămâne fără gaz este un fake news propagat de extremiștii care vor să fim dependenți de gazul rusesc.
„Nu anticipăm absolut niciun fel de problemă și mulțumesc că îmi dați ocazia să combat un fake news propaga de extremiști, de oamenii care ne-ar vrea din nou dependenți de gazul rusesc, pentru că acolo bat ei în acest narativ că România rămâne fără gaz și atunci, vezi doamne, am putea să avem gaz rusesc chiar ieftin. Dar, de fapt, nota de plată a dependenței față de gazul rusesc este una extrem, extrem de scumpă”, a subliniat acesta.
Ministrul Energiei a explicat că pe măsură ce temperaturile cresc în zona lunii martie „începe și injecția, deci se pot injecta cantități de gaz produs înapoi în aceste depozite”.
Burduja a făcut precizări și despre plafonarea pentru prețurile pentru gaz de la 1 aprilie.
„Scenariul de bază este păstrare a schemei de plafonare-compensare o perioadă de timp, trei luni, șase luni, până când situația regională se stabilizează. Vom vedea ce se întâmplă în contextul războiului din Ucraina, în contextul crizei din Republica Moldova. Ideea acestei scheme este că ea asigură o stabilitate la nivelul clientului final, dincolo de un preț poate mai bun decât prețul din piață, dar nu există variații de la o lună la alta. Încă dinainte de mandatul meu, schema a fost aplicată cu succes pentru clienții finali. Deci acesta este scenariul de bază. Sigur că sunt posibile optimizări, este posibilă o direcționare mai bună a sprijinului pentru consumator vulnerabil”, a spus ministrul Energiei.
Știre inițială
Sebastian Burduja a dat până acum asigurări că nu vom avea probleme să trecem iarna cu gazele din depozite și din producția internă, însă din cauza frigului și a livrărilor de gaze către Republica Moldova, depozitele gaze ale României se golesc ceva mai repede ca iarna trecută. Gradul de umplere este în momentul de față la 58,8% dacă este să ne raportăm la iarna trecută în aceeași perioadă, doar o pătrime din gazele din depozite fuseseră consumate la jumătatea sezonului de încălzire.
Primele gaze extrase din depozite au fost în octombrie, iar către Republica Moldova trimitem zilnic gaze, chiar dacă o parte dintre o parte din gazul care trece granița este la rândul său importat.
România nu este singura în această situație, spun cei de la Bloomberg. Pe întreg continentul ritmul de golire al depozitelor este cel mai mare din ultimii 7 ani. Practic, în momentul de față gradul mediu de umplere al depozitelor în Uniunea Europeană este undeva la 65,8%. Cel mai bine stau Polonia și Italia, iar cel mai rău Olanda și Croația.
Deși nu se pune problema aprovizionării, un ritm crescut de golire al depozitelor face mai grea misiunea de a le reumple pentru următorul sezon de iarnă și de asemenea pune presiune asupra prețului, cel puțin pe termen scurt.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a dat în repetate rânduri asigurări că România nu va avea o problemă de aprovizionare cu gaze în această iarnă, dar marți, la ora 15:00 a chemat șefii din Energie la o ședință în care vrea să afle toate detaliile și ce măsuri ar trebui să fie luate preventiv până la finalul sezonului sezonului de iarnă.
Editor : M.I.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News
Stocarea și/sau accesarea informațiilor de pe un dispozitiv. Utilizarea profilurilor pentru selectarea conținutului personalizat. Dezvoltarea și îmbunătățirea serviciilor. Măsurarea performanței reclamelor. Utilizarea profilurilor pentru selectarea publicității personalizate. Crearea profilurilor de conținut personalizat. Crearea profilurilor pentru publicitate personalizată. Măsurarea performanței conținutului. Înțelegerea publicului prin statistici sau combinații de date din surse diferite. Utilizarea de date limitate pentru a selecta publicitatea. Utilizarea datelor limitate pentru a selecta conținutul. Date precise de geolocație și identificarea prin scanarea dispozitivului.