Petrolul și gazele naturale încep să meargă în direcții diferite. Cele două erau puternic corelate. Asta se vede dramatic în piețe, unde raportul dintre prețul petrolului și al gazelor americane a ajuns la cea mai mare divergență din ultimii șase ani. Prețul petrolului a crescut, în timp ce cel al gazelor a continuat să scadă, în condițiile în care până anul trecut au mers mereu în tandem ca valoare. Analiștii estimează că raportul va crește în continuare, având în vedere că este de așteptat ca prețul gazelor să își continue scăderea, în timp ce petrolul încă stă la valori ridicate.
Divergența este pregnantă în America, dar are efecte la cotațiile de peste tot. Statele Unite au devenit exportator mare de gaz lichefiat, ceea ce reduce cota de piața a Rusiei în Europa. Și în atare condiții, și prețurile de pe continent s-au redus.
Estimările arată că anul acesta prețul gazelor naturale din Statele Unite ar putea atinge cel mai mic nivel din ultimii peste 20 de ani, după doi ani de scăderi consecutive. Motivul este cererea scăzută. Majoritatea companiilor americane care fac exploatări nu mai caută gaze naturale, ci în mare parte lichide mai valoroase, precum petrolul, care aduc o cantitate suficientă de gaz, astfel încât producătorii să fie mai puțin sensibili la scăderea prețurilor. Mai ales că jumătate din producția de gaze din Statele Unite este reprezentată de gazul natural secundar, adică acea cantitate de gaze care se regăsește în zăcămintele de petrol și practic ele reprezintă un bonus pentru compania de exploatare.
Petrolul american a atins în această săptămână cel mai înalt nivel din aprilie pe fondul tensiunilor iraniene, în timp ce gazul natural a fost la cel mai scăzut nivel din august. Astfel, raportul petrol/gaz sau comparația între nivelul tranzacțiilor cu petrol și cele cu gaze naturale a ajuns recent la cel mai ridicat nivel din ultimii 6 ani. În termeni tehnici, ar fi vorba de 30 la 1, în condițiile în care, în ultimii cinci ani, respectivul raport înregistra o medie de 19 la 1. În mod normal, petrolul ar trebui să se tranzacționeze la o valoare de doar 6 ori mai mare față de gaz.
Prețurile au scăzut chiar și într-o perioadă în care exporturile de gaze au crescut substanțial. Președintele american se lăuda de curând că Statele Unite sunt independente din punct de vedere energetic. În 2017, America a reușit să treacă în fața Rusiei după 60 de ani, devenind exportator net de gaze naturale. De asemenea, producția a fost una record în 2019, cu creșteri de până la 10%, dar analiștii se așteaptă ca ritmul să scadă pe măsură ce firmele din energie își reduc cheltuielile.
Situația excepțională, din perspectiva prețurilor și a producției americane, o resimte cel mai puternic Rusia. În trimestrul 3, profitul Gazprom s-a redus aproape la jumătate, în condițiile în care livrările s-au redus cu 16%, în timp ce prețul mediu de vânzare s-a prăbușit cu 32%. Iar acestea sunt efectele diversificării furnizorilor.
Editare web: Luana Păvălucă