Temperaturile, care deja sunt cu cel puţin 10 grade Celsius mai mici decât cele obișnuite perioadei, duce la creșteri privind consumul de electricitate şi de gaze naturale. Din cauza vremii extreme eolienele au îngheţat, iar Dunărea are debit mic. Toate acestea ne duc spre facturi mai mari: trebuie să importăm gaz la preţ mai mare, şi să folosim păcură, un combustibil mai scump. Autorităţile se aşteaptă să atingem în această seară un vârf istoric al consumului de electricitate şi gaz.
Pentru că nu poate acoperi cererea de aproape 70 de milioane de metri cubi pe zi, România este nevoită să importe din Rusia peste 15 milioane de metri cubi. Astăzi, sistemul naţional de transport al gazelor naturale a intrat în starea de dezechilibru, cum spun specialiştii, adică s-a trecut la consumul gazelor din conductele magistrale.
Dacă se continuă această tendinţă, în 48 de ore am putea ajunge într-o stare de risc în care cantitatea de gaze din conductele magistrale scade la mai puţin de 33 de milioane de metri cubi.
„Acum importurile sunt mult mai scumpe decât gazele interne curente, dar avem nevoie de ele, consumurile fiind foarte mari, noi nu avem capacitatea să scoatem gazele din depozit”, spune Mihai Vilt, director companie gaze naturale.
„Nu doar pentru gazele de import vom plăti mai mult, ci şi pentru păcura care arde acum în termocentrale şi care va scumpi energia produsă cu 10% în aceste zile geroase”, relatează Cătălin Bălan, reporter Digi24.
Elcen, care produce energie termică pentru Bucureşti, a trecut cinci cazane pe păcură. Zilnic sunt arse peste 1.000 de tone din acest combustibil din rezervele de stat, pentru a face economie la metan.
„Am redus consumul de gaze înlocuind cu păcura în condiţiile în care gerul acesta poate îngheaţă conductele, poate nu există presiune”, afirmă Marcel Nicolaescu, director general Elcen.
Consumul de energie electrică a fost astăzi cu peste 11% mai mare decât săptămâna trecută. Noaptea trecută au fost pornite mai multe grupuri pe cărbune la Turceni, Işalniţa şi Craiova, în condiţiile în care debitul Dunării este la jumătate faţă de perioada normală, iar multe din turbinele eoliene nu au produs electricitate.
„Din cauza gerului şi a gheţii care se formează pe ele, multe turbine eoliene s-au oprit. Producţia de energie electrică în aceste centrale este şi ea în scădere. În această dimineaţă abia asigură 2% din consumul întregii ţări, de zece ori mai puţin decât într-o perioadă cu vânt bun”, relatează Oana Manoilă, reporter Digi24.
Zilele acestea, România se află sub coduri portocaliu și galben de ger.
Astăzi, ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat că autoritățile bulgare ne-au cerut ajutorul pentru a le furniza energie însă au fost refuzate pentru a nu periclita consumul intern.
Estimările Transelectrica
Dispeceratul Energetic Național estimează pentru această seară un consum național de circa 9.750 de MW de energie electrică, nivel care nu a mai fost atins din anii 2000 încoace.
„Până acum, cel mai mare consum a fost înregistrat pe data de 16 decembrie 2016, când, la ora 17:28, consumul național a fost de 9.721 de MW, acesta fiind cel mai mare consum de după 2000. La aceeași dată, producția națională era de 11.227 de MW”, a declarat Octavian Lohan, membru în directoratul Transelectrica și fost șef al Dispeceratului, potrivit Agerpres.
Potrivit acestuia, pentru această seară, specialiștii estimează un consum și mai mare. „Pentru această seară se așteaptă un consum de 9.750 de MW la nivel național”, a mai spus reprezentantul Transelectrica.
Consumul național de electricitate a fost mai mare, în această dimineață, cu 10% comparativ cu aceeași zi a anului trecut, ajungând la 9.247 de MW la ora 11:00, potrivit datelor Transelectrica.
Astfel, la acea oră, consumul total de 9.247 MW era asigurat în proporție de 31,17% din surse hidro, 30,08% cărbune, 22,16% hidrocarburi, 13,47% nuclear, 2% eolian, 0,62% fotovoltaic și 0,50 biomasă.
Producția națională era de 10.179 de MW, diferența de 932 de MW reprezentând exporturi.
Anul trecut, pe 9 ianuarie, la aceeași oră, consumul țării era de 8.372 de MW, iar producția de 9.271 de MW.