Ce pregătesc autoritățile, după ce două mari companii energetice au anunțat că pleacă din România
Data actualizării: Data publicării:
După ce nume mari de pe piața energetică și-au arătat intenția de a părăsi România, autoritățile vor să oblige companiile energetice să anunţe statul dacă vor să îşi vândă din active.
Autoritatea Națională de Reglementare în Energie vine cu un proiect prin care impune companiilor care au licenţă în producția, distribuția și furnizarea energiei electrice și termice și în distribuţia şi funizarea gazelor să anunţe oficialii dacă vor să vândă sau să scadă cu cel puţin 5% din capitalul social cu un an înainte ca deciziile să se concretizeze.
Recent, grupul ceh CEZ a anunțat că vrea să plece din România, să vândă cele șapte companii de la noi, inclusiv parcul eolian Dobrogea şi compania de distribuţie Oltenia.
Planul face parte din strategia companiei-mamă, au transmis reprezentanții CEZ. Iar grupul ceh se numără printre principalii lideri de utilități integrate din România. Deține una dintre cele mai mari companii de distribuție de energie - 1,4 milioane portofoliu de clienți, 6.826 GWh de energie electrică livrată în 2018, cel mai mare parc eolian onshore din Europa, cel de la Fântânele-Cogealac.
Compania cehă produce, distribuie și comercializează energie electrică în mai multe țări din centrul și sud-estul Europei, iar pe piața românească a intrat în 2005.
Și mai e un mare jucător care ar vrea să iasă de pe piața românească - Enel, cea mai mare companie de utilități din Europa. Potrivit jurnaliștilor de la Reuters, italienii de la Enel ar fi demarat vânzarea operaţiunilor din România şi se aşteaptă ca valoarea activelor să se ridice la 1,1 miliarde euro.
Aceste mișcări ale jucătorilor-cheie din energie vin în condițiile în care România nu are un ministru pentru Energie.