Tranzacţii suspecte, preţuri umflate artificial, companii în faliment şi facturi dublate pentru unii consumatori. Sunt urmările celor trei săptămâni de recorduri istorice în preţul energiei electrice de pe Bursă. Autorităţile vor demara o anchetă în regim de urgenţă.
Este a patra săptămână cu preţuri istorice pe bursa de energie. Autoritatea din domeniu suspectează deja două tranzacţii trucate şi a cerut sprijinul în investigaţie Consiliului Concurenţei.
Nicolae Havrileţ, preşedintele ANRE: „Credem noi că se impune să demarăm o investigaţie în procedură de urgenţă. Investigăm modul de desfăşurare a contractelor pe bursa de energie electrică, dacă există preînţelegeri de natură a induce un comportament neadecvat al tranzacţiilor pe bursă”.
Preţul electricităţii a atins valoarea de 650 de lei pe megawatt oră. Un prim semn de întrebare este legat de cererea ridicată de la sfârşitul săptămânii care tocmai s-a încheiat.
În weekend în mod normal, consumul de energie este unul scăzut, aşadar şi preţurile ar fi trebuit să meargă în jos. Nu se întâmplă acest lucru!
Anul trecut, în aceleaşi zile din luna ianuarie, preţurile oscilau în jurul valorii de 250 de lei.
Preţuri inexplicabil de mari, de până la 96,5 euro per megawatt oră, au fost pe 15 şi 23 ianuarie.
În două zile din această lună am avut cele mai mari preţuri din Europa pe bursa de energie din România. Foamea de energie din cele două zile nu poate fi justificată: deşi România avea suficientă energie cât să asigure întregul consum, ofertele de cumpărare în creştere dădeau impresia unei crize energetice.
Am avut o cerere la cumpărare, deci din partea traderilor care voiau energie, pe 15 ianuarie, de 90 Gigawatti oră, şi pe 23 ianuarie de 102 GWH. Pe 23 ianuarie se vede că cererea la cumpărare este aproape dublă faţă de cantitatea pusă pe piaţă de producători şi vânzători.
Corina Popescu, secretar de stat Ministerul Energiei: „Sunt cantităţi foarte mari care se tranzacţionează în piaţă pentru ziua următoare. Şi acestea sunt cantităţi istorice, le-aş putea numi. Asta denotă faptul că comportamentul furnizorilor nu a fost unul echilibrat”.
Nu doar cantităţile cerute sunt suspect de mari, ci şi preţurile ofertate de cumpărători. (...) Nu producătorii de energie au fost cei care au cerut preţuri ridicate, ci firmele care au cumpărat sunt cele care au determinat creşterea preţului. Întâmplător sau nu, trendul de scumpire a energiei a început în jurul datei de 12 ianuarie, atunci când ministrul Energiei a făcut o declaraţie controversată în şedinţa de Guvern.
Toma Petcu, ministrul Energiei: „Stocurile de cărbune la centralele termoelectrice ne-ar asigura o durată de funcţionare doar pentru patru zile”.
Pe lângă investigarea tranzacţiilor, autoritatea din energie are pe masă şi un ordin pe care întârzie să îl adopte.
Prin acest ordin s-ar face lumină în multe contracte la preţuri suspecte, derulate în acest moment.
Toate contractele de vânzare şi de cumpărare a energiei pe bursă, dar şi contractele de export de energie, trebuie să fie transparente şi publicate în termen de o zi de la data publicării lor, chiar pe site-ul Autorităţii de reglementare în energie. Aşadar, asta ar putea să facă autorităţile pentru a transparentiza această piaţă, o piaţă care a fost mai mult sau mai puţin manipulată de către cumpărători, prin preţul pe care aceştia l-au oferit.
Efectele sunt resimţite deja de două companii care şi-au anunţat falimentul, iar consumatorii acestora vor fi preluaţi de alte firme de furnizare.
Reprezentantul unui furnizor de energie electrică: „Situaţia este gravă cum foarte bine ştiţi şi dumneavoastră! Nu vedeţi că nu ai cum să faci faţă?”
Majoritatea furnizorilor şi-au anunţat clienţii finali de creşterea preţurilor şi nevoia de a schimba contractele încheiate cu aceştia pentru a evita alte falimente.