La umbra protecţiei sociale declarate ca justificare a plafonării preţului la gaze din producţia internă încep afacerile. Autoritatea Națională de Reglementare în Energie a publicat lista cu firmele care sunt eligibile pentru gaze livrate la un preț de 68 de lei pe MW şi temerile avute s-au adeverit.
Între cele 83 de companii incluse pe lista ANRE sunt distribuitori, traderi, dar sunt strecurate şi combinate chimice ale lui Ioan Niculae, parte a grupului Interagro. Combinate închise. Sunt unităţi unde se vând instalaţii la fier vechi pentru a plăti salarii. Sunt combinate care arată mai rău decât atunci când au fost preluate de la stat, dar care sunt favorizate pentru că aşa cere interesul. Ni se va spune că interesul naţional, dar alte genuri nu trebuie excluse.
Dacă era vreun interes de a stimula producţia în combinate de profil ar fi trebuit să regăsim în listă şi Azomureş. Care e firmă activă, funcţionează, e viabilă în condiţii de piaţă.
Primeşte gaze ieftine un personaj care este prins într-un dosar greu aflat în proces, tot pe acelaşi calapod. Un dosar în care este prins un fost ministru al economiei, Adriean Videanu, alături de Ioan Niculae. Un Niculae care a fost pe la închisoare în dosarul „Mită pentru PSD”.
În 2009, sub masca de a ajuta companiile româneşti în criză, Videanu a aprobat vânzarea de gaze către Interagro de la Romgaz la preţuri preferenţiale. Romgaz are de recuperat vreo 60 de milioane de euro.
Există acea problemă veche, în curs de a fi tranşată în instanţă, dar cu toate astea, combinatele chimice respective primesc gaze de consumatori eligibili. Numai protecţie socială nu e asta.
Şi aberaţiile continuă în acea listă. Sunt acolo distribuitorii importanţi, mai apar CET-urile, dar şi diverşi traderi de gaze.
Profit în buzunare rusești
Sunt eligibile, printre alte firme, CONEF, WIEE sau Wirom. La cea din urmă acţionar majoritar este Gazprom prin divizia elveţiană a sa. Engie este acţionar minoritar. WIEE aparţine tot Gazpromului. CONEF este deţinută de miliardarul rus Vitali Machitski, omul de la Alro Slatina.
WIEE şi Conef sunt intermediarii gazului rusesc în România. Deci cei care aduc gaze la preţ de piaţă dar ei primesc în acelaşi timp gaz românesc la preţ plafonat, pentru că au şi licenţe de furnizori. CONEF de pildă dă gaze companiei surori ALRO din Slatina.
Petrom şi Romgaz sunt obligate să le livreze gaze, în cantităţi determinate e drept, la 68 de lei MW.
Absurdul atinge însă cote uriaşe dacă mai punem în scenă un ordin mai vechi al ANRE. Cele două companii româneşti, care au centrale proprii de energie electrică, au restricţii la direcţionarea de gaze din producţia proprie către centralele pe care le au. Sunt obligate să folosească şi gaze din import, într-un coş stabilit de autoritate. Gaze pe care le iau din Rusia, pe relaţia pe care îi avem pe cei doi intermediari, CONEF şi WIEE. Deci sunt obligate să vândă ieftin intermediarilor, la 68 de lei, şi să cumpere la preţ de piaţă. E un transfer de profit fantastic. Vedem că ruşii câştigă la două capete. Ce protecţie socială e asta? Sub această mască se acund de fapt interese de grup.