Volumele care se vând anual în România sub semnătura marelui poet, aproximativ 60.000 de bucăţi, aduc încasări de 130.000 de euro.
Asta înseamnă că Eminescu, deşi este considerat cel mai bine vândut autor din toate timpurile, ar fi încasat sub 1.000 de euro lunar din drepturile de autor aferente operelor lui, în contextul în care vânzările operelor lui Eminescu au crescut în ultimii doi ani cu o medie de șapte procente, dar nu datorită dorinţei românilor de a-l lectura pe marele poet, ci datorită exigenţelor sporite de la examenul de Bacalaureat.
Acestea i-au determinat pe elevi să cumpere mai multe cărţi din programa şcolară. Aşa s-a ajuns din păcate ca volumele de poezii să fie cumpărate doar de elevi sau de părinţi, însă tot pentru copii.
Acesta este însă şi un dezavantaj. Criticii literari consideră că Eminescu şi-a pierdut atracţia la public pentru că a devenit autor obligatoriu în programa şcolară.
Vânzările volumelor marelui poet sunt detronate în zilele noastre de exemplu de scriitorul Mircea Cărtărescu. Altfel stăteau lucrurile înainte de revoluţie. Chiar după după 1960, spun criticii literari, în planurile celor 14 edituri de stat de la acea vreme era obligatoriu să existe cel puţin un titlu din Eminescu în fiecare an.