Elon Musk foloseşte banii Tesla ca să cumpere o companie înfiinţată de verii săi

Data publicării:
panouri solare tesla

Tesla ar putea plăti între 2,6 și 2,8 miliarde de dolari pentru preluarea producătorului de panouri solare SolarCity. Este un preț cu o treime mai mare decât valoarea pe care o avea SolarCity la finalul ședinței de tranzacționare de ieri. Oferta de preluare a fost înaintată la cererea directorului și fondatorului Tesla, Elon Musk. Tot Elon Musk, este președintele și principalul acționar al SolarCity. Compania de panouri solare a fost înființată în 2006 cu o ideea a lui Musk pusă în practica de verii săi.

Dar, cum omul de afaceri nu este singurul acționar în cele două companii, oferta de preluare la un preț peste cel al pieței are toate ingredientele unui conflict de interese. Elon Musk este conștient de asta, așa că nu va participa la votul de aprobare sau respingere a tranzacției.

Însă, după Elon Musk, următorul mare acționar al Tesla este fondul de investiții Fidelity. Care este în același timp al doilea mare acționar după Elon Musk și la Solar City. Ceea ce înseamnă că tranzacția are șanse mari să fie aprobată.

Potrivit MarketWatch principalul risc pentru Elon Musk este să fie dat în judecată de acționarii mici ai Tesla care nu vor fi de acord cu preluarea SolarCity dar nu au o participație suficient de mare cât să o blocheze.

În plus, cei de la Bloomberg au catalogat oferta de preluare ca fiind una ciudată, deoarece Tesla nu își permite în realitate să dea 2,8 miliarde de dolari pe compania înființată de verii lui Elon Musk. Tesla are rezerve valutare de doar 1,4 miliarde de dolari și datorii de 3,2 miliarde de dolari.

Iar adevăratul cost al preluării SolarCity se apropie de fapt de 6 miliarde de dolari daca sunt luate în calcul și datoriile companiei producătoare de panouri fotovoltaice.

Însă în anunțul ofertei Elon Musk promite că nu se va întâmpla așa ceva. Cele două companii au deja o relație foarte strânsă.

Mașinile Tesla sunt încărcate la prize alimentate cu electricitatea produsă de panourile SolarCity. Iar în viitor, Solar City își va folosi rețeaua de distribuție a panourilor ca să vândă și bateriile pentru alimentarea locuințelor pe care le va produce Tesla în colaborare cu Panasonic.

Prin preluarea SolarCity, Tesla ar urma să devină mai mult decât o companie producătoare de mașini electrice. Va fi și o companie energetică. Însă rămâne de văzut daca toți acționarii vor fi de acord cu această nouă viziune.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Zodiile care vor trăi momente de vis până la finalul anului 2024. Vor încheia anul în glorie
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Selena Gomez reacționează după noile critici legate de silueta sa: Nu-mi pasă că nu sunt subțire băț
Film Now
Jennifer Lopez, în cei mai scurți pantaloni din garderobă și cizme până la genunchi, la proiecția noului film...
Adevarul
Nazistul care s-a revoltat împotriva cruzimii. Povestea adevărată a lui Oskar Schindler, salvatorul evreilor
Newsweek
Care pensionari NU iau bani în plus la pensie la indexarea din 1 ianuarie? Știm ce meserie au avut
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Un hamster a „evadat” dintr-o școală, într-un balon de plastic. Imaginile, desprinse parcă dintr-un film...
Film Now
Cum arată fiul lui Jack Nicholson. Asemănarea cu tatăl lui i-a adus rolul principal într-un film horror
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...