În acest moment, aproximativ 14 miliarde de dispozitive sunt conectate la Internet. Împreună, acestea risipesc anual energie în valoare de 80 de miliarde de dolari, conform unui studiu al Agenției Internaționale pentru Energie. Până în 2020 risipa se va ridica la 120 de miliarde de dolari pe an.
De vină sunt tehnologiile ineficiente. Aparatele moderne folosesc cantități prea mari de electricitate pentru a rămâne conectate la Internet.
Iar apariția telefoanelor și tabletelor cu ecrane mari, consumatoare de energie, nu a făcut decât să complice situația.
Însă dispozitivele mobile nu sunt singurele care au un consum ineficient. În 2013, electronicele conectate la Internet, de la modemuri și imprimante până la console de jocuri video, au consumat 616 de terawați de electricitate, dintre care 400 de terawați au fost risipiți. Studiul Agenției Internaționale pentru Energie arată că utilizarea unor tehnologii mai noi pe dispozitivele deja existente ar reduce consumul de energie cu 65%.
Agenția mai spune că cererea de energie este în creștere pe măsură ce conectivitatea la rețea se extinde la aproape toate dispozitivele electronice din casă, de la televizor până la frigider. Astfel, numărul dispozitivelor conectate la Internet ar putea să crească de la 14 miliarde la peste 50 de miliarde în doar șase ani. Tocmai de aceea, în ultimii ani, marii giganți din domeniu au căutat soluții pentru electricitatea necesară Internetului.
Amazaon, Apple, Google sau Facebook au trecut o bună parte din servere pe energie verde. Spre exemplu, Amazon spune ca 15% din energia pe care o folosește provine din surse regenerabile. Tehnologia cloud a celor de la Amazon este alimentată în proporție de 28% cu energie provenită din arderea cărbunilor, 27% venind de la centralele nucleare, iar 25% din gaz.