Calculele BNR arată că, în următoarele două luni, creşterea preţurilor se va tempera.
„Peste câteva zile veți primi comunicatul INS și lumea va vedea că inflația va fi undeva la 0,6 – 0,7. În martie, poate chiar mai puțin. Și să puneți sub semnul întrebării ceea ce spun eu acum”, a afirmat Mugur Isărescu.
Specialiştii spun însă că lucrurile se vor schimba radical de la jumătatea anului, când vor începe să se vadă efectele supraaccizei de 7 eurocenţi aplicată fiecărui litru de carburant.
„Evident, acciza va determina, dacă ne comparăm cu nivelul actual, o crestere a prețului, creștere care va fi simțită automat la nivelul consumatorului. Calculele ne duc, teoretic, la o creștere de aproximativ 0,4 lei pe litru”, a apreciat Cătălin Dumitru, vicepreşedinte Rompetrol.
Scumpirea se va vedea cel mai bine în preţurile alimentelor. Pentru a ajunge pe raft și după 1 aprilie, costurile de transport ale unei cutii de lapte, de exemplu, vor fi mai mari.
La sfârşitul anului, BNR se aşteaptă la o creştere a preţurilor cu 3,5%. Banca Naţională a României nu a inclus în prognoză şi taxa pe construcţii speciale, aşa numita taxă pe stâlp, pe care trebuie să o plătească firmele din domeniul energiei sau al agriculturii, taxă ce ar putea duce la noi scumpiri.
Printre cei care o vor plăti este şi guvernatorul BNR, proprietarul unei vinării în Drăgăşani. Noi suntem buni platnici. Când ni se cere, plătim”, a spus Mugur Isărescu.
Taxa pe construcţiile speciale se aplică de la începutul lunii ianuarie și reprezintă 1,5% din valoarea bunurilor impozabile. Ea va fi plătită doar de firmele care au reţele de transport, stâlpi, depozite sau magazii.