Impozitul forfetar pe care Guvernul intenţionează să îl introducă din 2014 ar trebui să limiteze evaziunea fiscală şi să majoreze încasările la bugetul de stat. Aceasta în teorie pentru că, în practică, economiştii atrag atenţia că noul impozit va avea mai degrabă efecte negative. Multe companii mici vor dispărea, iar cele care vor rămâne vor introduce noul bir în preţuri.
Guvernul intenţionează să înlocuiască de anul viitor cota de 16% pe profit, respectiv cea de 3% pe cifra de afaceri, cu o sumă fixă. Noul impozit forfetar se va aplica tuturor companiilor din sectorul auto, turistic sau de alimentaţie publică. Potrivit executivului, noua măsură ar trebui să limiteze evaziunea fiscală din aceste domenii şi să aducă încasări mai mari la bugetul de stat.
Analiştii economici susţin însă că va urma un val de falimente: „Afacerile mici vor avea foarte mult de suferit şi o astfel de măsură nu va împinge decât spre faliment sau spre evaziunea fiscală genul acesta de afaceri. Ăsta este efectul oricărei taxe, insuportabile până la urmă, pe un anumit tip de afacere”, afirmă profesorul de economie Cristian Păun.
Noul impozit nu va reprezenta nici un colac de salvare pentru finanţele statului, mai spun specialiştii, iar „primul efect negativ pe care îl va avea acest impozit va fi pierderea locurilor de muncă. Pentru că sunt foarte multe întreprinderi mici şi mijlocii în sfera serviciilor, cu caracter familial, care nu pot să ţină pasul cu acest impozit”, arată profesorul de economie Mircea Coşea.
Impozitul forfetar va însemna, de exemplu, plata a 12.000 de lei pe an pentru un fast-food de 50 de metri pătraţi din Capitală. În cazul unei spălătorii auto de 200 de metri pătraţi, situată tot în Bucureşti, firma va trebui să achite 18.000 de lei pe an.
Acest impozit se va regăsi însă şi în preţuri. „Vom avea o creştere de preţuri şi prin faptul că prima reacţie a celui care se vede faţă în faţă cu acest impozit va fi să introducă impozitul în preţul lui de vânzare”, apreciază Cristian Păun.
Proiectul de lege privind impozitul forfetar ar putea fi aprobat de Guvern în săptămâna aceasta, după care va fi trimis Parlamentului. Noile prevederi ar urma să fie aplicate de la 1 ianuarie 2014.
Business Club