E. Hurezeanu despre vizita premierului în Azerbaidjan: Am impresia că improvizează rapid acum

Data publicării:
hurezeaznu

„Am impresia că domnul Ponta improvizează rapid acum, într-un acces de spontaneitate obligatorie. Sigur, putea să evite momentul ăsta al refuzurilor sau al pasării, pentru că s-a confruntat cu refuzul în ceea ce provește Nabucco Vest și probabil că vizita în Azerbaidjan și Kasahstan a fost organizată mai dinainte”, spune jurnalistul Emil Hurezeanu.

„E de neînțeles pentru mine cum pot oameni singuri, analiști care studiază, citesc, nici măcar foarte riguros, dosarele energetice, să ajungă la niște concluzii la care Guvernul României pare să nu fi ajuns, pare să fie surprins de aceste soluții”, a afirmat Emil Hurezeanu în „Jurnalul de seară”.

În contextul stângăciilor diplomatice, jurnalistul a făcut referire și la declarațiile ministrului de Externe, Titus Corlățean, care în urmă cu câteva zile nega că ar urma să se anunțe eșecul Nabucco, dar și la cele ale premierului Victor Ponta, respectiv „propunerile intempestive, iraționale cumva”.

Episodul cu Oltchim - jenant

Oamenii de afaceri, instituțiile economice ale statului, ministerele de resort sunt cei care trebuie să discute propuneri înainte de astfel de întrevederi, subliniază Emil Hurezeanu, referindu-se la oferta făcută de Victor Ponta azerilor în privința Oltchim.

„Un prim-ministru sau un președinte, când ajunge într-o țară pe care o vizitează în mod oficial, parafează, semnează, finalizează, nu propune. Nu propune în așa fel încât propunerile să fie respinse. Mă rog, poate să și propună, dar să fie sigur că răspunsul este pozitiv”, a comentat jurnalistul.

Mai mult, Emil Hurezeanu a catalogat situația generată de declarațiile premierului referitoare la Oltchim drept „foarte penibilă”.

În încercarea de a se apropia de importantul producător de gaze şi petrol din Azerbaidjan, premierul a propus companiei SOCAR să preia combinatul Oltchim. S-a lovit însă de un refuz categoric și stânjenitor pentru România: „Am fost interesaţi mai demult, însă aşa cum am discutat astăzi, propunerea României a venit prea târziu, când deja cumpărasem rafinăria din Turcia”, a declarat Elșad Nasirov, vicepreşedintele companiei SOCAR.

Jurnalistul Emil Hurezeanu a apreciat faptul că se caută formule noi, în contextul eșecului Nabucco Vest, „dar aceste formule trebuie căutate de oamenii de afaceri, cei care se ocupă cu asta de ani de zile”.

„Un prim-ministru, un președinte dau tonul, politic, între timp știe orchestra ce urmează să interpreteze. Dar, fraților, ridic bagheta dirijorală și vă propun să luați Oltchimul. Păi, nu ne-am înțeles, nu trebuia să interpretăm asta, nu știm, nu cunoaștem partitura asta. E destul de jenant. Pe de altă parte, presiunea asupra căreia sunt autoritățile române în urma acestui refuz, pe care, drept să spun, trebuia să îl știe de mult - pentru că era cronica unui eșec anunțat, atâta lume a aflat despre asta, se vorbea, se vorbește, mulți nu au vorbit, crezând că până în ultimul moment se mai întâmplă ceva, mulți au sperat că Gazprom, care oferise nouă sute milioane de euro pentru compania de gaz a Greciei, rămâne în competiție și ce s-a întâmplat între timp: în 21 iunie, s-a anunțat că SOCAR a câștigat cu patru sute de milioane, mai puțin de jumătate licitația în aceeași companie grecească. Or, sigur că asta a fost picătura care a umplut paharul”, a detaliat Emil Hurezeanu.

România, într-o poziție periculoasă și vulnerabilă

„Se vedea încă de acum zece zile, se vedea foarte liber, citind cu atenție harta situației că ne îndreptăm spre o astfel de hotărâre. Domnul Ponta este confruntat cu alte probleme în interior, în exterior, în alianță, cu opoziția, cu o economie în care nu mai vin investiții și care apare în toate clasamentele crizei drept foarte vulnerabilă, pentru că în economiile emergente, România se află într-o poziție extrem de periculoasă și vulnerabilă, vin mai puține investiții decât în țările în care oricum vin mai puține investiții. Or, lăsată România fără investiții, se sufocă”, a explicat Emil Hurezeanu.

„Încerc să mă pun în piela politicienilor, în momentele dificile, dar e de neacceptat asta, există un minister al Energiei, un minister al Industriei, există companii de stat, există ambasade”, a spus Emil Hurezeanu, dând exemplu îndemnul președintelui Traian Băsescu de acum câțiva ani ca diplomații să facă un stagiu de pregătire în țările Asiei Centrale, „rezervorul de energie în următorii ani și rezervorul de prosperitate”.

„După două eșecuri majore, după ce Oltchimul devine un caz parodic aproape, 'a nu se face așa în cazul unei privatizări' ” intră în toate manualele de economii emergente prost gestionate acest caz, vii și-l oferi la o zi după ce îți trântește ușa în nas, vii și-l oferi neștiind că răspunsul este „nu” sau „deocamdată, nu”. E trist, e foarte trist”, a conchis Emil Hurezeanu.

Ce a discutat premierul

În vizita din Azerbaidjan premierul a discutat cu oficialii azeri de proiectul AGRI, prin care gazele din Marea Caspică să fie aduse în România, prin Georgia. Proiectul a fost demarat în 2010, dar a rămas într-un sertar după ce studiile de fezabilitate care urmau să stabilească costurile acestui proiect au fost blocate.

Acest proiect ar aduce mari beneficii României pentru că 20% din gazul consumat în România vine din import, de la ruşi. În plus, şi-a asumat în faţa FMI şi un calendar strâns de liberalizare a preţurilor, care va creşte facturile cu fiecare etapă.

Gazoductul Nabucco Vest, care ar fi urmat să treacă şi prin România, nu va mai fi construit, a anunţat ieri grupul austriac OMV. Nu ar mai fi avut ce gaze să transporte, explică specialiştii. Practic, grupul care exploatează zăcământul de gaze naturale din Azerbaidjan a decis să-l exporte printr-un alt gazoduct.

Citiți și:

Emil Hurezeanu, despre proiectul Nabucco: „Traian Băsescu merită toate felicitările”

Vladimir Socor, la Digi24: De ce a renunțat Azerbaidjanul la Nabucco. AGRI e un proiect perdant

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce să oprești Wi-Fi-ul întotdeauna pe timp de noapte…
Digi FM
Imagini şocante în noaptea de Revelion. Un şofer a fost filmat în timp ce se învârte cu maşina într-un sens...
Pro FM
Fostul bodyguard al lui Whitney Houston, tentat să „renunțe la tot” de dragul cântăreței: „Siguranța ei era...
Film Now
A divorțat, iar acum iubește din nou. Fratele lui Ben Affleck, surprins alături de partenera lui mai tânără...
Adevarul
Daniel David îi răspunde lui Călin Georgescu: „Sunt surprins că un om al păcii caută, de fapt, războiul”
Newsweek
Pensia pe ianuarie intră pe card cu întârziere. Casa de pensii anunță care e motivul
Digi FM
România, inclusă de CNN printre cele mai bune locuri de vizitat în 2025. Cum este descrisă destinaţia...
Digi World
Câte minute de viaţă pierd fumătorii cu o singură ţigară. Concluziile celei mai noi analize a oamenilor de...
Digi Animal World
Ce s-a întâmplat cu un câine la 15 minute după ce stăpânul său a murit. Familia a fost devastată
Film Now
Kevin Sorbo, protagonistul serialului Hercule, spune că a fost pus pe "lista neagră" de la Hollywood din...
UTV
26 de filme pe care trebuie sa le vezi neaparat pana la sfarsitul anului 2025