Banca Naţională a României a afişat un curs de 4 lei şi 76 de bani pentru un euro, o scădere cu mai puţin de jumătate de ban. Leul s-a apreciat şi în raport cu celelalte valute principale. Pentru un dolar, BNR a afişat o cotaţie de 4 lei şi 17 bani, iar pentru un franc eleveţian o cotaţie de 4 lei şi 20 de bani.
Deprecierea leului din ultimele săptămâni nu îi afectează doar pe cei care au rate şi chirii în euro. Acest lucru are impact asupra întregii economii. Vineri a fost al 10-lea record negativ pe care moneda naţională l-a înregistrat față de euro de la începutul acestui an. Banca Naţională a cotat moneda unică europeană la 4 lei şi 75 de bani, însă la casele de schimb un euro se vinde chiar şi cu 4 lei şi 78 de bani.
Deprecierea leului are impact asupra economiei în ansamblu. Şi asta deoarece cumpărăm multe produse din Uniunea Europeană. În primele 11 luni din 2018, valoarea a fost de peste 57 de miliarde de euro, din care alimentele au reprezentat aproape 48 de miliarde de euro.
„Având în vedere că noi consumăm o mare parte din bunurile de pe piaţă din import, preţurile acestora este influenţat de cursurile de schimb şi practic este vorba despre un cerc vicios. Avem mai mulţi bani, artificial creaţi, cu care cumpărăm bunuri de consum din import, preţurile acestora cresc, leul se devalorizează, există un alt imbold pentru a scumpi aceste produse”, afirma recent Bogdan Glăvan, economist.