Dobânzile practicate de bănci la depozite au scăzut, în medie, în ultimul an cu 0,7 puncte procentuale, potrivit conso.ro. Asta, în timp ce dobânzile pentru creditele în lei au fost micşorate, în medie, cu 0,3 procente, iar cele pentru credite în euro au rămas neschimbate. Analiştii anticipează şi alte scăderi.
„Dobânzile plătite de bănci la depozite sunt nejustificat de ridicate în condiţiile în care nu există cere mare nici de a plasa aceste lichidităţi către clienţi, nici din partea clienţilor", a declarat Melania Hăncilă, economist şef la Volksbank.
Aceste modificări ar putea duce și la ieftinirea creditării.
„Putem vorbi de o diferenţă de 0,5, chiar de un punct procentual, dobânzi mai mici faţă de ce vedem în momentul acesta în piaţă, undeva mai peste câteva luni", este opinia Dianei Ţăruş, consultant financiar la Finzoom.
Scăderea dobânzilor la depozite înseamnă şi o reducere de cu 2-3 euro a ratelor lunare la un credit de 50.000 de euro, spre exemplu. O reducere importantă, dacă luăm în calcul o perioadă de rambursare de 30 de ani.
Scăderea dobânzilor ar putea continua
Reducerea dobânzilor ar putea continua, cred bancherii, cu o singură condiție. Și anume ca Banca Națională să modifice dobânda de referință în cea de-a doua jumătate a anului. De peste un an, dobânda-cheie a BNR este înghețată la 5,25%. Orice reducere a acesteia ar trebui sa se reflecte și în dobânzile creditelor comerciale în lei.
„Este un semnal bun şi am văzut şi semnale din partea băncilor. Avem două bănci mari care au anunţat ieşirea de pe partea de creditare în euro şi au rămas strict pe partea de creditare în lei, concomitent cu nişte reduceri ale dobânzilor", spune Diana Ţăruş.
Și interesul românilor pentru credite a început să crească, afirmă analiștii. Potrivit portalului financiar eFIN.ro, 8.000 de persoane şi-au evaluat situația financiară în vederea acordării unui împrumut în ianuarie 2013, o cifră dublă față de luna decembrie a anului trecut. 40% dintre solicitanți însă nu au îndeplinit criteriile de creditare.