Creşterile salariale din sectorul public nu pun încă presiune pe angajări, spune directorul general al grupului Renault România, Yves Caracatzanis. Situația IMM, aflate la limita profitabilității, este însă cu totul alta.
Grupul Renault va continua să facă angajări în acest an, în special ingineri, în contextul în care planul companiei prevede 500 de recrutări în acest an şi producţia de componente a crescut pe platforma de la Mioveni, iar creşterile salariale din sectorul public nu pun încă presiune pe angajări, spune directorul general al grupului Renault România, Yves Caracatzanis, potrivit News.ro
Declarațiile șefului Renault vin după ce plenul Senatului a aprobat, marţi, Legea salarizării, care prevede o serie de creşteri salariale pentru angajaţii din sectorul public. Unii manageri şi antreprenori s-au plâns că avansul salariilor în această zonă va pune presiune pe mediul privat, în condiţiile în care cele mai multe companii se luptă cu deficit de personal.
Directorul general al grupului Renault România nu vede încă o problemă în această zonă, deşi compania are în plan 500 de recrutări pentru acest an.
"Nu văd încă o presiune venită din cauza creşterilor salariale din sectorul public. Aşteptăm să vedem ce se va întâmpla. Continuăm să crestem producţia de componente pe platforma de la Mioveni. Continuăm să facem angajări, în special ingineri, pentru a desfăşura proiecte complexe şi pentru a rămâne competitivi”, a afirmat Caracatzanis.
Specificul angajărilor la Renault și cel al majorității IMM din România este însă total diferit. Într-adevăr, majoririle salariale din sectorul public afectează prea puțin producătorul auto.
În timp ce la Renault se caută ingineri sau tehnicieni specializați în industria auto, prea puțin căutați în sectorul public, iar marjele de profit sunt mari, zona IMM se bazează pe forță de muncă plătită cu salarii inferioare. Acum, după majorările decise de Guvern, aceasta trebuie plătită suplimentar. Majorarea salariilor în sectorul public pune presiune pe IMM, acestea riscând să piardă o parte a forței lor de muncă în urma migrării acesteia către locurile de muncă mai bine plătite de sectorul public.