Va fi trecut pragul de 5 lei pentru un euro? Adrian Vasilescu: De 10 ani sunt prognozele astea. Niciodată nu a fost depășit

Data publicării:
adrian vasilescu
Adrian Vasilescu, despre evoluția cursului valutar leu euro. FOTO: Digi24

Euro a atins cea mai ridicată valoare din istorie în faţa leului. Analiștii se așteaptă ca pragul 5 lei pentru un euro să nu fie, totuși, depășit mai devreme de jumătatea anului viitor. Consilierul de strategie de la BNR Adrian Vasilescu spune că devalorizarea recentă a monedei naționale nu are de ce să provoace agitație. 

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR: "De 10 ani, an de an, au fost prognoze că în sfârșit va fi trecut pragul de 5 lei pentru un euro. De zece ani. Și niciodată nu a fost trecut. Sper că nu va fi trecut nici anul asta. Dar mă opresc aici cu speranța.

Economia României și piețele financiare din România sunt atât de obișnuite cu șocurile încât nu se lasă impresionate de mișcări la nivelul unui minister, chiar dacă e un minister atât de important că cel al Finanțelor.

Pe piața valutară nu am văzut niciun fel de degringoladă, niciun fel de confuzie. Piața monetară funcționează foarte bine, băncile, la fel. Nu se văd influențe nefaste pe piețele noastre de care suntem foarte legați pentru că e criză, e inflație, sunt șocuri internaționale, bătălia pentru o nouă normalitate".

Leul s-a depreciat, vineri, cu 0,13 bani (0,03%) faţă de euro, moneda europeană atingând un nou maxim istoric, în condiţiile în care cursul calculat de Banca Naţională a României (BNR) este de 4,9281 lei/euro.

Citește și: Cum va evolua moneda națională. Suciu (BNR): S-a depreciat cu doar 5 bani de la începutul anului, nu va urca spre 5 lei pentru un euro

Cursul leu/euro va depăși pragul psihologic de 5 lei în 12 luni, estimau în urmă cu două săptămâni 93% dintre participanții unui sondaj realizat de Asociaţia Analiștilor Financiari. Totodată, 84% dintre ei se așteaptă la majorarea ratei inflației, adică la o creștere a prețurilor.

Cursul va urma trendul de depreciere din ultimii 5 ani, de 2,5 procente pe an, a explicat la Digi24 Adrian Codîrlașu, vicepreședinte al CFA România.

"E normal și e cauzat de diferențialul de inflație între România și Zona Euro, precum și de deficitul de cont curent care se accentuează puternic în acest an", a spus Codîrlașu.

El a subliniat însă că puterea de cumpărare va creste, deoarece salariile în special în mediul privat au crescut peste rata inflației.

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Îmbrăcată într-o fustă cât o palmă, Ștefania i-a stârnit la comentarii pe fanii ei: "Ce vă dezbrăcați, frate...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...