UE vrea să pună capăt contractelor de import de gaze naturale pe termen lung, care sunt preferate de Rusia

Data publicării:
depozite gaze naturale
Uniunea Europeană vrea să renunțe la contractele pe termen lung pentru importul de gaze naturale, măsura ce ar defavoriza Rusia. Foto: Getty Images

Uniunea Europeană intenţionează să adopte o poziţia dură pentru a pune capăt contractelor pe termen lung de import de gaze naturale, în cadrul tranziţiei sale verzi, ceea ce reprezintă o lovitură pentru principalul său furnizor, Rusia, transmite Bloomberg.

Executivul comunitar vrea să împiedice ca astfel de contracte să fie prelungite dincolo de 2049, în cadrul unei reforme de amploare a pieţelor sale energetice, se arată într-o serie de documente consultate de Bloomberg News. De asemenea, Comisia Europeană va propune şi măsuri pentru a întări securitatea aprovizionării, într-un moment în care blocul comunitar se confruntă cu preţuri record la gaze şi un posibil deficit de aprovizionare la iarnă.

Planul Comisiei, care ar urma să fie dezvăluit miercuri, merge în sensul opus al solicitărilor venite din Rusia, care furnizează aproximativ o treime din necesarul de gaze naturale al Europei. Autorităţile de la Moscova preferă de mult timp contractele încheiate pe termen lung şi au cerut în mod repetat UE să semneze mai multe astfel de contracte pe termen lung, ca o condiţie pentru a prelungi un acord privind livrarea de gaze via fostele state din URSS şi după 2024.

Ca răspuns la îngrijorările exprimate de unele state membre, potrivit cărora Kremlinul foloseşte gazele naturale ca o armă politică, propunerile ce urmează să fie anunţate de executivul comunitar vor permite de asemenea ţărilor membre să reacţioneze mai eficient în situaţii de criză.

Citește și Virgil Popescu: Am format o minoritate de blocaj cu încă patru state și încercăm să facem niște modificări în piața achizițiilor de gaz

Şefii de guvern din statele membre UE urmează să discute toate aceste propuneri de măsuri la un summit care va avea loc joi la Bruxelles, conform Agerpres.

Riscurile cu care se confruntă Europa sunt în creştere pentru această iarnă, în condiţiile în care gradul de umplere a depozitelor de gaze este la un minim istoric pentru acest moment al anului şi nu se întrevede un sfârşit al crizei. Tensiunile crescute dintre Rusia şi Ucraina riscă să afecteze şi mai mult aprovizionarea cu gaze, inlusiv riscul ca criza energetică să persistă şi în următorul sezon de încălzire.

Pentru a creşte rezilienţa UE, Comisia vrea să propună o abordare mai strategică în ceea ce priveşte stocarea de gaze naturale, inclusiv măsuri care să asigure un grad ridicat de umplere a depozitelor la începutul sezonului de încălzire.

Atunci când vor evalua riscurile la nivel regional, statele membre vor trebui să includă şi o analiză a nivelului stocurilor lor de gaze în rândul riscurilor potenţiale la adresa securităţii aprovizionării, chiar şi în cazul în care depozitele sunt deţinute de companii străine. Dacă sunt identificate riscuri, statele membre vor trebui să introducă contra-măsuri precum obligativitatea unui nivel minim de umplere a depozitelor, cereri de oferte şi licitaţii.

Propunerile Comisiei permit şi achiziţionarea în comun de gaze naturale, pe bază voluntară, de către operatorii de sistem pentru crearea unor stocuri strategice de gaze care să poată fi utilizate în situaţii de urgenţă.

Partenerii noștri
Playtech
Meteorologii anunță o lună ianuarie cum n-a mai fost în România. Vreme neobișnuită și temperaturi ciudate
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...