Soluțiile României pentru a scăpa de dependența de gazul rusesc: Marea Neagră și culoarul interbalcanic prin Turcia-Bulgaria

Data actualizării: Data publicării:
platforma petroliera in marea neagea
Ministrul Virgil Popescu spune că în cursul lunii iulie vom avea practic primele gaze din Marea Neagră, într-o exploatare nouă. Foto: Inquam Photos / Daniel Stoenciu

România face eforturi ca să scape de dependența de gazul rusesc, potrivit ministrului Energiei, Virgil Popescu. Acesta susține că țara noastră a găsit deja două rute de transport de gaze prin Turcia-Bulgaria și Marea Neagră.

Ministrul a subliniat că începând cu a doua jumătate a acestui an, primele gaze extrase din Marea Neagră vor intra în sistemul naţional de transport. 

"Acum e primăvară, e frumos, vin concediile, dar după concedii începe să se schimbe vremea, o să se răcească și avem nevoie să dăm drumul la centrală. Trebuie să ne asigurăm că depozitele au minimum 80%

Comisia Europeană lucrează la un act normativ, anul acesta 80% minimum, de la anul viitor, toate statele membre care dețin depozite de gaze - 90% minimum - și asta trebuie să fie prioritate zero pentru noi.

Începând cu sfârșitul anului trecut, România are un prim culoar de transport, interbalcanic, de a putea aduce gaze prin Turcia, Bulgaria, România. În Turcia putem aduce gaze LNG în porturile turcești și veni în România. De asemenea, putem aduce gazul din Azerbaidjan prin conducta TANAP și sistemul turcesc. Asta este o rută de aprovizionare.

Sperăm ca acel interconector între Grecia și Bulgaria să fie finalizat în această vară, toamnă, în așa fel încât să putem avea încă un coridor, vertical, care poate aduce gaze din terminalele LNG din Grecia sau gazul azer din TANAP, apoi în TAP, pe la Giurgiu - Ruse, în România.

Deci în acest moment avem culoare de aprovizionare.

Din start (n.r., dependența de gazul rusesc) va fi mai mică anul acesta, pentru că, începând cu a doua jumătate a anului, primele gaze din Marea Neagră vor intra în sistemul național de transport, vorbim de perimetrul celor de la Black Sea Oil & Gas, le-am făcut recepția lucrărilor în urmă cu 2-3 săptămâni, se pregătesc să introducă gazele în sistemul național de transport, vorbim de circa 1 miliard de metri cubi anual.

În cursul lunii iulie vom avea practic primele gaze din Marea Neagră, într-o exploatare nouă. Deci vom avea o reducere a dependenței mai mare de gaz rusesc numai din producția internă.

Dacă vorbim de astăzi, de mâine, de perioada de primăvară, vară, chiar și toamnă, producem mai mult decât consumăm. În momentul de față producem mai mult decât consumăm și surplusul este introdus în depozit.

Dar la iarnă va trebui să importăm. Noi ne propunem să reducem cât mai mult dependența de gazul rusesc", a declarat Virgil Popescu, la TVR.

Partenerii noștri
Playtech
Ce meserie inedită are acum Alex Pruitt, actorul din Singur acasă 3. Este de nerecunoscut
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...