Produsul Intern Brut al UE şi al zonei euro a înregistrat o creştere de 0,2% în trimestrul al treilea faţă de trimestrul precedent, ţările membre cu cel mai puternic avans fiind România şi Cipru, ambele cu o creştere de 1,3%, arată datele publicate marţi de Eurostat, transmite Reuters.
În ritm anual, Produsul Intern Brut al celor 19 state care au aderat la moneda euro a crescut cu 2,1% în trimestrul al treilea în timp ce în întreaga Uniune Europeană, Produsul Intern Brut a crescut cu 2,4%. În acest caz, ţările membre cu cele mai puternice creşteri sunt: Cipru (5,4%), Portugalia (4,9%) şi România (4,7%), conform Agerpres.
Comisia Europeană se aşteaptă ca economia europeană să se contracte în ultimul trimestru al acestui an, şi în primul trimestru al anului următor, din cauza creşterii preţurilor la energie şi a majorării dobânzilor, care vor limita cheltuielilor, creditarea şi încrederea.
Conform datelor publicate anterior de Institutului Naţional de Statistică, ritmul de creştere a economiei româneşti a încetinit la 1,3% în cel de-al treilea trimestru al acestui an faţă de trimestrul precedent, în condiţiile în care în T2 PIB a urcat cu 1,8% faţă de primele trei luni.
Potrivit estimării semnal a Institutului Naţional de Statistică, Produsul intern brut în trimestrul III 2022 a înregistrat o creştere faţă de trimestrul III din anul 2021 cu 4% pe seria brută şi cu 4,7% pe seria ajustată sezonier.