Analiză Scandal după închiderea din nou a restaurantelor. Reprezentanții HoReCa spun că dau statul în judecată, dar măsura are o explicație
Noile restricții afectează inevitabil economia. Industria HoReCa, puternic lovită de criza sanitară, primește o nouă lovitură, multe unități de cazare sunt în pericol să-și închidă porțile definitiv. Reprezentanții industriei spun că vor respecta măsurile, dar că vor da statul în judecată dacă nu explică și dovedește de ce s-a luat măsura închiderii restaurantelor și cafenelelor. Analistul financiar Iancu Guda a explicat la Digi24 că măsura are însă logică, întrucât că aceste spații sunt zone de socializare, unde oamenii petrec mai mult timp. El a susținut însă că este nevoie de măsuri economice pentru susținerea sectorului.
Este vorba despre două aspecte, o dată vorbim despre legitimitatea măsurii din punct de vedere sanitar, apoi despre impactul economic, a explicat Iancu Guda.
"Mă uit pe un tabel, surse oficiale confirmă că în ultimele două săptămâni au fost depistate 49 de focare în centre rezidențiale pentru copii sau vârstnici, 46 în unități sanitare, 45 în unități de producție, 28 în instituții publice, 26 în învățământ, iar la ultima poziție vedem un singur focar în zona HoReCa. De aici au fost foarte multe voci în spațiul public care au chestionat logica închiderii dacă avem doar un singur focar în această zonă.
Nu sunt de acord cu acest grafic, pentru că aceste focare se referă la angajații din aceste unități. Chiar dacă este un singur focar unde angajații localului au fost depistați în număr mai mare cu acest virus, HoReCa poate avea impact în transmiterea acestui virus. Poate fi locul de îmbolnăvire al clienților care duc mai departe virusul.
Anchetele nu stabilesc locul îmbolnăvirii, ci aceste focare din perspectiva nucleului social.
Există logia închiderii pentru că aceste spații sunt zone de socializare, unde oamenii petrec mai mult timp. Nu e ca la supermarket, acolo nu interacționezi, la restaurant stai la masă", a spus analistul financiar.
Efectele economice sunt însă devastatoare pentru companii, a explicat Iancu Guda, care a subliniat că măsura închiderii are logică dar ea trebuie să fie însoțită de măsuri de sprijin pentru că altfel, efectele în lanț se vor vedea imediat – șomaj, insolvențe.
"Majoritatea companiilor din HoReCa abia supraviețuiesc.
Este nevoie de măsuri de susținere pentru companiile din acest sector. Nu doar programul de muncă flexibil, ci și continuarea ajutor de șomaj tehnic, certificate de urgență date special pentru companiile din HoReCa, în funcție de scăderea vânzărilor să se ofere ajutoare mai mari.
Chiar dacă poți continua activitatea pe terase, vremea se răcește, deci nu mai are sens să se deschidă terasele dacă foarte puțini oameni vor mai sta pe terase.
Să se dea ajutor pentru plata salariilor, a furnizorilor, prelungirea perioadei de grație bancară. Taxele pentru spațiile închise trebuie anulate, nu eșalonate. Nu are logică să plătești taxe în HoReCa dacă facilitatea este închisă", a precizat Iancu Guda.
Cafenelele, restaurantele, cinematografele și teatrele din București se închid de miercuri, a decis Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență.
„Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară act de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice în unitățile de tip restaurante și cafenele în interiorul clădirilor nu este permisă în municipiul București. Se face o excepție pentru unitățile de cazare – hotel, pensiune etc, unde e permisă servirea în interior, dar numai pentru cei care sunt cazați acolo”, spune prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu.
HORA: Vom contesta orice măsură nejustificată
Patronii de restaurante sunt de părere că închiderea restaurantelor nu va opri epidemia. Înainte de criză, HoReCa avea circa 40.000 societăţi comerciale cu capital 100% românesc. Din cauza crizei, cifra de afaceri a sectorului a scăzut cu circa 80%.
Închiderea restaurantelor nu va rezolva problema virusului. O spune HORA, autoritatea industriei ospitalităţii din România.
Reprezentanţii sectorului atenţionează că vor contesta la Curtea de Apel orice măsură nejustificată a Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. Asta pentru că, potrivit HORA, redeschiderea la interior a restaurantelor nu a dus la o creştere a îmbolnăvirilor de Covid.
Antreprenorii spun că au respectat toate regulile impuse. Dacă business-urile lor vor fi din nou închise, aceştia atenţionează că vor acţiona în judecată statul.
Salariul mediu din HoReCa în iulie 2020 este 1.687 lei net (INS), iar cifra de afaceri a sectorului era de 5 miliarde euro.
HoReCa avea aproximativ 400.000 angajaţi la începutul pandemiei, dar o parte din locurile de muncă au fost afectate.
Cifra de afaceri a HorReCa a scăzut cu aproape 80%.
- Etichete:
- afaceri
- insolventa
- somaj
- restaurante
- oameni afaceri
- cafenele
- horeca
- coronavirus romania
- cnsu
- restrictii bucuresti