Rata inflației din Turcia a ajuns la 54% și atinge astfel un nou maxim din ultimii 20 de ani
Inflația din Turcia a atins un nou maxim al ultimilor 20 de ani, de 54,44%, ceea ce este peste estimările pentru februarie, în timp ce lira continuă să se deprecieze, iar prețurile energiei cresc, scrie CNBC.
Prețurile bunurilor de larg consum au crescut cu 4,81% față de luna precedentă, a transmis Institutul de Statistică din Turcia. Indicele prețurilor la producători a crescut cu 7,22% față de luna anterioară, înregistrând o creștere anuală de 105%.
Importurile record de energie din ianuarie au influențat deficitul comercial al Turciei, iar prețurile materiilor prime continuă să crească pe fondul preocupărilor legate de aprovizionare și a invaziei ruse a Ucrainei. Cotația țițeiului Brent a crescut cu 53% până în prezent.
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a acordat prioritate creditelor și exporturilor, în timp ce susține constant – împotriva legilor economice – că creșterea dobânzilor agravează inflația, mai degrabă decât o atenuează.
Banca centrală a Turciei a redus ratele dobânzilor cu 5% din septembrie. Lira turcească a pierdut aproximativ 47% din valoarea sa în ultimul an, într-o criză cauzată de refuzul lui Erdogan de a majora dobânzile pe măsură ce inflația a crescut constant.
Deprecierea monedei i-a afectat puternic pe turci, deoarece valoarea salariilor lor a scăzut, iar costurile vieții au crescut dramatic. Creșterile abrupte ale tarifelor la energie electrică și gaze naturale au agravat situația cetățenilor și a întreprinderilor.
Inflaţia din ianuarie a fost de 48,7%, deja cea mai mare din ultimele două decenii.
- Etichete:
- turcia
- inflatie
- criza economica turcia
- depreciere lira