Live Text Piețele din Rusia au pierdut 33% într-o zi. Barilul de petrol a depășit 100 de dolari. Prețul gazului a crescut cu 52%

Data actualizării: Data publicării:
piete financiare
Piețele financiare reacționează la decizia lui Vladimir Putin de a invada Ucraina. Foto: Profimedia Images

Acțiunea militară a Rusiei în Ucraina a lovit puternic piețele financiare, la finalul zilei piețele din Rusia având o scădere de 33%, după ce anterior scăderea a fost de 45%. Prețul petrolului a depășit 100 de dolari pe baril, iar prețul gazului natural atinge noi valori record.

ACTUALIZARE 20:00 Premierul britanic Boris Johnson a anunţat în Parlament că băncile din Rusia vor fi excluse din sistemul financiar al Londrei, ca parte a sancţiunilor suplimentare, după ce Rusia a invadat Ucraina.

În baza noilor sancțiuni, încă 100 de persoane și entități vor avea activele înghețat, potrivit BBC

De asemenea, avioanele companiei aeriene Aeroflot nu vor mai avea nevoie să aterizeze în Marea Britanie.

Piețele din Rusia încheie ziua cu o scădere de 33%

ACTUALIZARE 19:30 Principalul indice MOEX al Rusiei a încheiat ședința de joi cu 33% în scădere în urma acțiunii militare a Rusiei în Ucraina, după ce s-a prăbușit cu până la 45% pe parcursul zilei de joi.

Marile companii energetice și băncile rusești au fost cele mai afectate, pe fondul așteptărilor ca Occidentul să anunțe sancțiuni mai dure. Gazprom a scăzut cu 38%, iar Rosneft a scăzut cu 40%, în timp ce băncile VTB și Sberbank au scăzut și ele cu peste 40%.

Rubla rusă rămâne la minime record, în scădere cu 7% față de dolarul american.

Citește și Liderii G7 condamnă invazia Rusiei în Ucraina: Vladimir Putin „s-a plasat de partea greșită a istoriei”

Acţiunile băncilor din zona euro se prăbuşesc

ACTUALIZARE 16:50Acţiunile băncilor din zona euro au înregistrat joi scăderi semnificative, după ce forţele ruseşti au atacat ţinte din Ucraina, iar Occidentul a promis că va adopta noi sancţiuni împotriva Moscovei, transmite Reuters.

Indicele bursier pentru băncile din zona euro este în grafic pentru a înregistra cea mai slabă zi din martie 2020, când pieţele financiare erau afectate de informaţiile privind pandemia de COVID-19. Joi la prânz, indicele a scăzut cu 8,6%, ştergând toate câştigurile din 2022.

Prețul gazului a crescut cu 52%

ACTUALIZARE 17:22 Prețul gazului a crescut cu 52% și a ajuns la nivelul de 1560 de dolari pe mia de metri cubi, informează agențiile de presă rusești TASS și RIA Novosti.

Citește și UE este divizată în privința eliminării Rusiei din SWIFT, sistemul global de plăți interbancare

Criptomonedele s-au depreciat

ACTUALIZARE 13:20 Criptomonedele s-au depreciat după invazia Rusiei în Ucraina

Bitcoin, cea mai importantă monedă digitală, a coborât joi la cea mai scăzută valoare din ultima lună, după ce forţele ruse au atacat mai multe oraşe din Ucraina, ceea ce a declanşat o vânzare masivă de active riscante, transmite Reuters.

Cotaţia Bitcoin a coborât joi cu 7,9% până la 34.324 dolari, cel mai scăzut nivel de după 24 ianuarie. Criptomonedele mai mici, care în mod normal evoluează în tandem cu Bitcoin, au scăzut şi ele în frunte cu Ether care a pierdut 10,8%.

Atacul Rusiei a provocat o prăbuşire a burselor din întreaga lume, în timp ce dolarul american, aurul şi petrolul s-au apreciat pe măsură ce investitorii caută active considerate sigure.

„Am văzut ceea ce ne aşteptam să vedem, Bitcoin şi pieţele cripto urmează evoluţiile de pe burse. Toate lucrurile tind să se coreleze în situaţii de criză aşa că ne aşteptam la o situaţia similară în cazul de faţă, aşa că este posibil ca lucrurile să se agraveze în zilele următoare”, a declarat Jospeh Edwards, director de strategie la firma Solrise Group.

În urma scăderilor înregistrate joi, Bitcoin a pierdut 50% din valoare comparativ cu vârful de 69.000 de dolari înregistrat în luna noiembrie a anului trecut.

Bursa rusă, în scădere cu 45%

ACTUALIZARE 12:53 Bursa din Rusia a reluat tranzacţiile, cu o scădere de 45,2%

Bursa de la Moscova a reluat operaţiunile după o oprire temporară care a urmat anunţului privind începerea unei operaţiuni militare ruse în Ucraina, iar indicele MOEX înregistrează o scădere de 45,2%, conform unui comunicat oficial citat de agenţia EFE. Joi dimineaţa, indicele MOEX a fost suspendat, "până la noi ordine".

Titlurile care înregistrau cele mai mari scăderi la reluarea tranzacţiilor erau Rosneft (58,5%) , EN+ (58,3%) şi Sberbank (57%).

Ca urmare a tensiunilor militare dintre Rusia şi Ucraina, indicele MOEX a pierdut în ultima lună 52,13% din valoare şi în ultimul an 55,37%.

Banca Centrală a Rusiei a anunţat joi că va lua măsuri suplimentare pentru stabilizarea pieţei financiare, după deprecierea cu 10% a rublei, ca urmare a anunţului privind operaţiunile militare în estul Ucrainei.

Bursele europene, scăderi semnificative

ACTUALIZARE 12:20 Bursele europene au înregistrat scăderi semnificative

Bursele europene au deschis şedinţa de joi cu scăderi semnificative, după ce Rusia a lansat un atac militar împotriva Ucrainei, informează AFP.

La scurt timp de la debutul tranzacţiilor, Bursa de la Paris înregistra o scădere de 4,19%, Bursa de la Frankfurt era în scădere cu 4,39%, iar cea de la Londra afişa o scădere de 2,55%. Indicele european de referinţă Eurostoxx 50 înregistra şi el o scădere de 3,52%.

Scăderea mai modestă a indicelui Bursei de la Londra, comparativ cu alte burse europene, se datorează creşterii explozive a preţului petrolului, care a dus la aprecierea titlurilor companiilor producătoare de materii prime.

În paralel, acţiunile băncilor europene cele mai expuse pe Rusia, precum Raiffeisen Bank, UniCredit şi Societe Generale, au înregistrat scăderi cuprinse între 5% şi 6,6%, iar indicele bancar pan-european a scăzut cu 4,2%.

ACTUALIZARE 12:00 Preţurile europene de referinţă la gaze naturale au crescut joi cu 41%, după ce forţele ruseşti au atacat ţinte din Ucraina iar Occidentul a promis că va adopta noi sancţiuni împotriva Rusiei, transmite Bloomberg.

La Bursa de la Amsterdam, cotaţiile futures la gaze naturale au crescut joi cu 41%, până la 125 de euro pentru un Megawat-oră. Ulterior, în jurul orei locale 8:02 a.m., cotaţiile futures erau cu 30% mai mari, până la 116 de euro pentru un Megawat-oră.

Această criză generează noi riscuri la adresa aprovizionării cu gaze naturale a Europei, care se confruntă deja cu o criză energetică. Continentul european depinde de Rusia pentru mai mult de o treime din aprovizionarea cu gaze, iar stocurile reduse de gaze au trimis preţurile la valori record. Rusia intenţionează să menţină „neîntrerupte" livrările de gaze peste hotare, a declarat ministrul rus al Energiei, Nikolai Shulginov, la începutul acestei săptâmâni.

Analiştii de la Goldman Sachs Group Inc., Wood Mackenzie Ltd. şi Rystad Energy AS prognozează că preţurile mari la gaze vor persista pentru restul acestui an pentru că există un deficit la acest combustibil utilizat la producţia de electricitate, în industrie şi la încălzirea locuinţelor.

Uniunea Europeană urmează să organizeze joi un summit de urgenţă al liderilor blocului. Europa va trebui să concureze cu Asia pentru gaze naturale lichefiate dacă livrările de gaze ruseşti prin conducte vor fi perturbate ca urmare a unei crize. În mod normal aproximativ o treime din livrările de gaze ruseşti destinate Europei trec prin Ucraina iar analiştii au avertizat că orice escaladare a conflictului ar putea perturba aceste livrările.

"În eventualitatea unor perturbări prelungite, stocurile de gaze nu vor putea fi refăcute pe parcursul verii. Ne vom confrunta atunci cu o situaţie catastrofală în care stocurile de gaze vor fi aproape zero înainte de iarna următoare. Preţurile vor exploda. Industriile vor fi nevoite să îşi oprească activitatea. Va apărea o spirală inflaţionistă. Criza energetică din Europa ar putea să declanşeze o recesiune globală", susţine Kateryna Filippenko, analist şef la Wood Mackenzie.

Prețul aurului, la cel mai ridicat nivel

ACTUALIZARE 09:25 Preţul aurului a atins joi dimineaţa cel mai ridicat nivel din ultimul an, după ce Rusia a ordonat trupelor sale să intre în Ucraina, intensificând criza din Europa de Est, ceea ce permite aurului să joace rolul său tradiţional de valoare de refugiu în perioade de turbulenţe geopolitice, transmite Bloomberg. De asemenea, prețul gazului a crescut cu 35% și a ajuns la 1400 de dolari pe mia de metri cubi. Prețul petrolului a ajuns la valoare de 103 dolari pe baril.

„Acum pe pieţe are loc o fugă spre siguranţă iar singurul refugiu adevărat pare a fi aurul în timp ce pieţele crypto se prăbuşesc”, spune John Feeney, manager la dealerul australian de aur Guardian Gold Australia.

Joi dimineaţa, preţul spot al aurului a crescut cu 2,1%, până la 1.949,03 dolari uncia, cel mai ridicat nivel înregistrat după luna ianuarie 2021, conform Agerpres.

În paralel, au existat creşteri semnificative în rândul metalelor industriale, cotaţia la nichel atingând cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, în timp ce preţul aluminiului a atins un nou maxim istoric. Există îngrijorarea că o agravare a crizei va perturba livrările de metale într-un moment în care stocurile globale sunt la un nivel redus. Exporturile Rusiei sunt echivalente cu 5,3% din producţia mondială de nichel şi aproximativ 4,2% în rândul aluminiului.

Preşedintele SUA, Joe Biden, a avertizat că Rusia va fi supusă unor "sancţiuni severe" după ce Vladimir Putin a ordonat operaţiunea militară în Ucraina. Aceasta creşte posibilitatea unor măsuri care ar afecta livrările ruseşti de materii prime precum petrol, gaze naturale, aluminiu şi nichel.

Cotaţia acţiunilor United Co. Rusal International PJSC, cel mai mare producător de aluminiu din Rusia, a scăzut cu până la 8,7% la Bursa de la Hong Kong. Grupul rus este deja vizat de o precedentă rundă de sancţiuni impuse în 2018 de SUA anumitor entităţi ruseşti.


Petrolul a depășit 100 de dolari pe baril

Petrolul a depășit joi pragul de 100 de dolari pe baril pentru prima dată din 2014 încoace, pe fondul atacului Rusiei asupra Ucrainei, provocând îngrijorări că un război în Europa ar putea perturba aprovizionarea cu energie la nivel mondial, scrie Reuters.

Țițeiul Brent a atins un maxim de 101,34 dolari pe baril la începutul tranzacțiilor din Asia, cel mai înalt nivel din septembrie 2014, și era la 101,20 dolari pe baril la 04:23 GMT, în creștere cu 4,36 dolari, sau 4,5%.

Cotația futures a țițeiului american West Texas Intermediate (WTI) a urcat cu 4,22 dolari, sau 4,6%, la 96,32 dolari pe baril, după ce a urcat până la 96,51 dolari, de asemenea cel mai ridicat nivel din august 2014.

Rusia este al doilea mare producător de petrol din lume, care vinde în principal țiței către rafinăriile europene, și este cel mai mare furnizor de gaze naturale pentru Europa, asigurând aproximativ 35% din aprovizionarea acesteia.

"Anunțul Rusiei privind o operațiune militară specială în Ucraina a împins Brent-ul spre pragul de 100 de dolari/baril", a declarat Warren Patterson, șeful departamentului de cercetare pe mărfuri al ING, adăugând că piața petrolului va aștepta cu nervozitate ce alte măsuri vor lua națiunile occidentale împotriva Rusiei.

"Această incertitudine crescândă într-o perioadă în care piața petrolului este deja tensionată o face vulnerabilă, astfel că este probabil ca prețurile să rămână volatile și ridicate", a adăugat el.

"Un factor care ar putea acționa ca o frână temporară asupra prețurilor este acordul nuclear cu Iranul, existând zvonuri potrivit cărora ar putea fi anunțat un nou acord, posibil chiar în această săptămână", a declarat Jeffrey Halley, analist senior de piață la OANDA.

Partenerii noștri
Playtech
Liviu Dragnea, “trădarea” supremă față de PSD: “Presă plătită îl apără pe Ciolacu în cazul Nordis!”
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Elena Lasconi, fotografii cu fiica ei, înainte de alegeri. „Avem multe de învățat de la copiii noștri”
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
bile loto
Rezultate LOTO - Joi, 21 noiembrie 2024. Numerele extrase și premiile puse în joc de Loteria Română
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...