Morgan Stanley: Rusia ar putea intra în incapacitate de plată în aprilie
Șansele ca Rusia să-și achite datoriile externe se diminuează pe măsură ce prețurile obligațiunilor scad, recesiunea nu este departe iar diverse restricții ale plăților se adună după invazia Ucrainei, potrivit băncii de investiții Morgan Stanley, citate de Bloomberg.
„Vedem incapacitatea de plată ca cel mai probabil scenariu”, a scris, luni, Simon Waever, șeful departamentului băncii de strategie a creditelor suverane din piețele emergente. „În caz de incapacitate de plată, este improbabil să fie una normală, Venezuela fiind probabil cea mai relevantă comparație”.
Falimentul s-ar putea înregistra cel mai devreme pe 15 aprilie, data marcând sfârșitul unei perioade de grație de 30 de zile la plățile de cupoane pe care guvernul rus le datorează pentru obligațiunile în dolari cu scadență în 2023 și 2043, a mai precizat analistul.
Prețurile indicative arată că investitorii evaluează obligațiunile pe 2023 la aproape 29 de cenți pe dolar american, cel mai scăzut nivel din toate timpurile, potrivit datelor colectate de Bloomberg, deși pare că nu au avut loc tranzacții cu această valoare. În zilele dinainte ca Rusia să invadeze Ucraina luna trecută, datoria se tranzacționa deasupra mediei.
Deși este rar ca datoria suverană să scadă la valori cu o singură cifră, Morgan Stanley a spus că obligațiunile Rusiei „s-ar putea apropia”. Liban și Venezuela sunt singurele exemple recente ale datoriei unei țări care scade atât de mult.
Națiunea sud-americană și compania sa petrolieră de stat, Petroleos de Venezuela, au intrat în incapacitate de plată cu o datorie de 60 miliarde de dolari în urmă cu mai bine de patru ani. SUA a impus în 2019 sancțiuni ce nu permiteau tranzacțiile cu valori mobiliare, după alegerile prezidențiale contestate în 2018. Acolo, unele dintre aceste obligațiuni se tranzacționează cu doar câțiva cenți pentru fiecare dolar.
Waever spune că Rusia este precum Venezuela deoarece are active semnificative în petrol care ar putea fi folosite doar dacă sunt ridicate sancțiunile. Dacă obligațiunile devin insolvabile iar creditorii primesc decizii în instanță, un risc pozitiv pentru Rusia ar fi că ar putea accesa toate activele înghețate momentan în afara statului, inclusiv rezervele în valută, a mai notat acesta.
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
Credit default swap-urile pe cinci ani au crescut la peste 2.500 de puncte de bază, în contextul în care investitorii iau în calcul o probabilitate mai mare ca plățile să nu fie făcute la termen pe măsură ce războiul crește în intensitate. Între timp, datoria suverană a Rusiei a adus investitorilor pierderi medii de 81% de la începutul anului, potrivit datelor Bloomberg. Doar datoria guvernamentală în dolari a Belarusului este mai slabă în 2022, pierderile fiind de 93%, potrivit datelor.