Închiderea Azomureș va reduce producția agricolă cu 30%. Adrian Chesnoiu: Vom autoriza îngrășăminte din alte țări
Închiderea celui mai mare combinat de îngrășăminte din țară lovește în plin în agricultură. 30% din producție ar putea fi afectată și, automat, va duce la scumpirea produselor agricole. Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a declarat la Digi24 că se caută soluții ca să se asigure cantități necesare de fertilizant pentru primăvara viitoare. Printre aceste soluții sunt subvenționarea achiziției de îngrășăminte și punerea pe piață a fertilizanților proveniți din alte țări, care se află în diferite etape de acreditare.
"Producția fertilizanților în cadrul companiei Azomureș asigura cam 50% din necesarul de fertilizanți la nivel național utilizați în agricultura românească. Problema principală este că noi trebuie să luăm măsuri astfel încât să ne asigurăm că vor fi cantități de fertilizant ce vor fi utilizate în primăvara viitoare în agricultura țării, astfel încât să putem diminua eventuale scăderi ale producției agricole", a declarat ministrul Agriculturii.
El a precizat că încă de la anunțul combinatului Azomureș s-a constituit un comitet de analiză la nivelul Ministerului Agriculturii care să vină cu soluții astfel încât fermierii să fie cât mai puțin afectați.
"O primă astfel de soluție este aceea de reluare a activității comisiei interministeriale a punerii pe piață a fertilizanților proveniți din țări terțe și care se află în procedurile de testare la nivel național", a spus Chesnoiu.
Întrebat cât din producție ar putea să fie afectată de această decizie a Azomureș, ministrul a răspuns că nu doar utilizarea fertilizanților este luată în calcul: "Sunt și factorii meteorologici: ger, îngheț, cantități de precipitații, dar producția agricolă, în mod normal dacă ne raportăm la componenta în scara tehnologică a utilizării fertilizanților, poate produce deficiențe de producție care pot ajunge și până la 30% în cel mai rău caz".
Adrian Chesnoiu a afirmat că stocurile la nivel internațional sunt destul de scăzute.
"Nu numai România s-a confruntat cu creșterea prețului la gaze și la energie, cât și a certificatelor verzi pentru că și acestea impactează în activitatea combinatelor de producere a îngrășămintelor. Stocurile sunt reduse la nivel global și, de aceea, acolo unde există solicitări pentru punerea pe piață a unor fertilizanți care se află în diferite etape de acreditare, noi am luat decizia să le dăm accept, astfel încât să fie puși pe piață și să nu apară o penurie de fertilizanți în agricultură", a declarat ministrul Agriculturii.
El a adăugat că sunt analizate și alte posibile soluții de sprijin a fermierilor astfel încât costurile cu fertilizanții să nu aibă un impact atât de puternic asupra prețurilor finale ale cerealelor în anul agricol 2022.
Chesnoiu a precizat că se iau în clacul și posibile subvenții pentru fermieri.
- Etichete:
- agricultura
- ministerul agriculturii
- azomures
- produse agricole
- adrian chesnoiu
- ingrasaminte agricole