În ce condiții ar putea pleca Enel din România. Consiliul Concurenței: "Contează cine vrea să cumpere"
Vânzarea Enel se va putea realiza doar cu respectarea anumitor condiții, precizează Consiliul Concurenței. Cumpărătorul Enel ar putea avea nevoie de o autorizație de concurență, dar și de o aprobare pe rațiuni de securitate națională, fiind vorba de infrastructură strategică, a anunțat marți președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu.
Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței: "Contează cine vrea să cumpere. În anumite scenarii e nevoie de autorizația noastră. Pe de altă parte, Enel nu e la prima încercare. Acum câțiva ani a mai fost o discuție că ar vrea să vândă active. Apoi s-au răzgândit. Vor vedea care va fi decizia lor finală.
În funcție de cumpărătorul selectat va trebui poate să fie o autorizație de concurență dacă e vorba de cineva care e deja prezent în România. Dacă este vorba de o companie care nu e din România cum a fost cazul cehilor nici nu se pune problema de aprobarea Consiliului Concurenței.
Doi, fiind vorba de infrastructura strategică va trebui să existe și o aprobare pe rațiuni de securitate națională."
Otilia Nițu, expert în energie: "Singura problemă va fi dacă, spre exemplu, se ajunge că nu vrea nimeni să cumpere și se va nimeri să cumpere tot statul român și la un moment dat să se ajungă la o concentrare foarte mare a statului român pe componenta de furnizare cum văd că începe să se întâmple cu Hidroelectrica. Acolo s-ar putea să fie o problemă de concurență în sensul că vom putea avea din ce în ce mai puține alternative în momentul în care se va pune problema să alegem între furnizori.
Cel mai mult m-ar îngrijora fenomenul acesta al încercării de a pleca din țară pentru mai mulți jucători mari din piața de energie care dau semnalul că e o problemă sistemică în modul în care se guvernează în acest domeniu".
Grupul Enel şi-a planificat pentru anul viitor plecarea din România, potrivit unui raport prezentat presei cu ocazia conferinţei Capital Markets Day.
Enel a anunţat că intenţionează să vândă active în valoare de 21 de miliarde de euro (21,51 miliarde de dolari) pentru a-şi reduce datoria netă, urmând să se concentreze pe prezenţa sa în şase ţări, conform strategiei actualizate a celei mai mari companii italiene de utilităţi prezentate marţi, scrie Agerpres.
- Etichete:
- companii
- energie electrica
- consiliul concurentei
- enel