Deranj pe bursele americane. Ce este „efectul de balenă”, fenomenul în urma căruia Musk a pierdut o avere

Data actualizării: Data publicării:
bursa grafice economice
FOTO: Getty Images

Deranj pe bursele americane în această săptămână. Piețele de peste ocean au păstrat trendul scăderilor importante pe companiile de tehnologie. Sunt tot mai mulţi observatori din piaţă care au pus volatilitatea mare pe speculaţii si pe bula care s-a creat în ultima lună în jurul companiilor din tehnologie.

Tesla a fost vedeta săptămânii de scăderi abrupte. Într-o singură zi, averea netă a lui Elon Musk a scăzut cu 16,3 miliarde de dolari după prăbușirea acțiunilor.

În ultimele zile, cei mai bogaţi oameni ai planetei s-au confruntat cu scăderea averilor din cauza turbulenţelor de pe pieţele bursiere.

Averea netă a şefului Amazon, Jeff Bezos, a scăzut cu 7,9 miliarde de dolari.

Pe 4 aprilie giganții din tehnologie au pierdut într-o zi de două ori cât PIB-ul României. Financial Times și Wall Street Journal au dezăvluit că fondul de investiții Softbank a creat acest deranj în piaţă printr-un aşa numit efect de balenă.

Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct al unei companii de brokeraj: Ar trebui spus că e mai degrabă ceva la nivel de speculație. La finalul iernii și în această primăvară, din cazua pandemiei am avut niște scăderi importante, după care bursa și-a revenit foarte puternic, inlusiv pentru că tehnologia a ajutat foarte mult la o continuare a economiei.

Efectul ăsta „de balenă” este mai degrabă vizibil pe piețele mai puțin lichide, nu pe piețele unde vorbim de investiții de câteva miliarde, la capitalizări de câteva trilioane. „Efectul de balenă” există atunci când un investitor foarte mare, într-o piață insuficient de lichidă față de deținerile lui începe și fie cumpără, fie lichidează. Și atunci creează un gol fie în partea de ofertă, fie în partea de cerereși astfel reușește să împingă foarte jos sau foarte sus prețurile, în funcție de ce a făcut.

Dacă vorbim de Tesla e posibil să fie această situație, dacă vorbim de Apple mi-e greu să cred. Trebuie să ne gândim că piața are regulile ei, și nu că există niște păpușari care o controlează. Se întâmplă câteodat să ai picătura care a umplut paharul. OK, nu-i o picătură, sunt 20 de picături, dar nu de acolo s-a umplut paharul.

Avem mai puțin de două luni până la alegerile din SUA și există îndoieli în privința faptului că Donald Trump ar putea câștiga al doilea mandat.

În momentul ăsta e și o situație în care poate cumva tehnologia a avansat foarte mult, nu mai știm dacă o să avem peste câteva luni un mediu la fel de prielnic, și din punctul ăsta de vedere poate pe partea de tehnologie a fost că s-au oprit testările vaccinului de la Oxford.

Editor web: Liviu Cojan

Partenerii noștri
Playtech
De ce nu s-au mai întors oamenii azi pe Lună, deși acum peste 50 de ani s-a putut: adevărul din spatele...
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, reacție după ce Silviu Prigoană a fost înmormântat în secret: „Sunt în stare de șoc!”
Pro FM
Iubita lui Julio Iglesias Jr., trup de zeiță într-o rochie scurtă, cu un decolteu imposibil de ignorat. Fanii...
Film Now
Ellen Pompeo, pe străzile din LA, într-o zi obișnuită, când nu îmbracă uniforma medicală în serialul „Grey's...
Adevarul
Ce trebuie să știm despre pornirea motorului în sezonul rece. Sfaturi esențiale pentru șoferi de la Titi Aur
Newsweek
400.000 pensionari iau 1.800 lei în plus la PENSIE în decembrie. Ministrul muncii zice cine ia banii
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
protest lituania
Proteste în Lituania după alianța social-democraților cu un partid condus de un politician judecat pentru...
Digi Animal World
Ce fel de stăpân de câine ești? Oameni de știință au descoperit trei categorii de proprietari
Film Now
Cum a reacționat Dwayne „The Rock” Johnson când o femeie i-a spus că are cancer în stadiu terminal. Imaginile...
UTV
Celine Dion si Jennifer Lopez au stralucit pe scena show-ului aniversar Elie Saab in Arabia Saudita – 45 de...