Comisia Europeană avertizează statele UE că o plafonare generală a prețurilor la gaze ar putea duce la întreruperi în furnizare
Comisia Europeană a avertizat țările UE că o plafonare generală a prețurilor la gaze naturale ar fi prea complexă și ar pune în pericol securitatea energetică, în contextul apelurilor făcute de o parte din state pentru ca Bruxelles să intervină în atenuarea prețurilor mari la acest combustibil, potrivit Reuters.
Comisia a împărtășit miercuri un document cu țările membre UE, analizând diverse opțiuni pe care UE le ia în considerare pentru a diminua prețurile mari la gaze, după ce 15 dintre cele 27 de țări ale blocului comunitar au cerut săptămâna aceasta ca UE să propună un plafon pe prețul gazelor.
Documentul consultat de Reuters arată că o plafonare a prețului de vânzare pentru tranzacțiile de schimb – ce acoperă atât gazul natural lichefiat cât și livrările prin gazoducte – ar putea afecta fluxurile de combustibil dintre statele UE.
Aceasta din cauză că semnalele de prețuri ar putea să nu mai încurajeze fluxurile transmise către regiuni unde cererea este mare sau stocurile puține, spune Comisia. Instituția a sugerat că un astfel de plafon asupra prețurilor ar putea funcționa doar dacă o nouă entitate ar fi lansată pentru a aloca și livra stocurile limitate de combustibil între state.
UE ar avea de asemenea nevoie de „resurse financiare semnificative” pentru a se asigura că țările atrag în continuare stocurile de gaze de pe piețele globale competitive unde alți cumpărători ar fi dispuși să plătească prețurile deasupra plafonului impus de UE, mai arată Comisia. Însă aceasta nu a specificat de unde ar putea proveni astfel de resurse.
Un plafon general la vânzarea gazului angro ar putea fi un „risc mai mare de declanșare a întreruperilor la furnizare” de la furnizori străini decât un plafon doar pe livrările prin gazoducte, a adăugat aceasta.
Comisia a analizat alte opțiuni pentru a combate criza din energie, inclusiv plafoane mai limitate la prețul gazelor.
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
UE ar putea plafona prețul importurilor de gaze rusești sau să plafoneze prețul gazului folosit pentru generarea electricității ca modalitate de a atenua prețurile mari la energie, potrivit documentului.
Comisia recomandă ca UE să negocieze cu furnizori „de încredere” pentru a reduce prețurile și a spus că achizițiile comune de gaze ar putea ajuta țările să împartă echitabil stocurile suplimentare.
Statele UE nu au căzut de acord că un plafon general al prețului la gaze ar putea ameliora criza de energie și prețul crescut la energie cauzate de tăierea livrărilor către Europa de către Rusia.
Franța, Italia, Polonia și alte 12 țări au cerut Bruxelles-ului marți să propună un plafon la prețul vânzării angro de gaze pentru a ajuta la stoparea inflației galopante. Germania, Olanda și Danemarca sunt printre statele care se opun.
Discuțiile privind posibile plafonări la gaze vor continua într-o ședință de vineri a miniștrilor energiei din UE, care se pregătesc să aprobe un pachet de măsuri propuse de Bruxelles săptămâna trecută, inclusiv suprataxarea firmelor din energie.
- Etichete:
- rusia
- uniunea europeana
- energie electrica
- comisia europeana
- gaze naturale
- plafonarea preturilor la energie