Cine va plăti pensiile „decrețeilor”? Iancu Guda: Pilonul II trebuie întărit prin creșterea contribuțiilor
Statul, ca să plătească pensiile actuale, trebuie să se împrumute, nu este suficient să ia doar de la cei care muncesc astăzi și contribuie, trebuie să mai pună bani și să acopere pensiile actuale. Privind către viitor, creșterea pensiilor și creșterea volumului pensionarilor, va falimenta Pilonul I. „Noi, peste 20, peste 30 de ani, vom avea o pensie foarte, foarte mică pe Pilonul I, de aceea Pilonul II trebuie crescut”, spune analistul financiar Iancu Guda.
Pilonul II, în următorii zece ani, ar trebui întărit prin creșterea contribuțiilor de la 3,75 la sută în prezent la cel puțin 5-6 la sută, a declarat la Digi24 analistul financiar Iancu Guda.
Astăzi, din salariul brut pe care îl avem fiecare dintre noi pe cartea de muncă, 25 la sută este CAS, deci contribuție pentru pensii, din care doar 3,75 la sută se duce către Pilonul II și diferența se duce către Pilonul I. Contribuabilii sunt însă în scădere, din cauza natalității, în timp ce pensionarii sunt în creștere, potrivit proiecțiilor demografice. Pe măsură ce ne apropiem de anul 2030, „decrețeii” lui Ceaușescu (decretul interzicerii avoturilor, care a marcat o dublare a natalității în România - n.r.) vor ieși la pensie, iar numărul pensionarilor practic o să explodeze, a explicat Iancu Guda.
Pilonul I nu mai este sustenabil
„Pilonul I nu mai este susetenabil. Eu consider că ar trebui consolidat Pilonul II prin creșterea acestor contribuții către cel puțin 5 la sută până în 2025 și apoi mai departe, în 2030, chiar 10 la sută, iar Pilonul I să scadă gradual, astfel încât Pilonul I plus Pilonul II să dea întotdeauna un total de 25 la sută. Doar așa putem asigura sustenabilitate pensiilor. Nouă, cei care contribuim acum, când o să ajungem la pensie, nu o să mai aibă cine să ne plătească pensiile și de aceea trebuie reformat sistemul de pensii din cel contributiv, între generații, către cel în care noi ne plătim propria noastră pensie. Așa se întâmplă peste tot în țările civilizate, n-am fi primii, dimpotrivă. Toate țările, din cauza acelorași probleme cu proiecțiile demografice, au făcut această migrare și pensiile private sunt mult mai consistente în țările dezvoltate decât sistemul public de pensii, care este falimentar”, arată analistul financiar.
În Pilonul II sunt propriii noștri bani, care pot fi lăsați moștenire
Administratorii Pilonului II au luat banii din depozite şi i-au investit în titluri de stat. Cele șapte fonduri de pensii, care sunt și cei mai mari investitori ai bursei române, au ajuns la 66,3 mld. lei active la final de iulie 2020, ceea ce înseamnă un plus 7% față de începutul anului. Datele vin de la Autoritatea Financiară de Supraveghere.
Iancu Guda, analist financiar, spune că decizia fondurilor de pensii de a investi în titluri de stat este o decizie foarte bună și nu doar datorită randamentului obținut în această primă jumătate a anului. „Dacă ne uităm de la începutul lansării Pilonului II - mai 2008 -, deci o perioadă de 12 ani, randamentul mediu realizat de cei care administrează pensiile private ale românilor este de 8,42 la sută. Asta înseamnă că oamenii contribuie pentru ei, pentru pensia lor, și banii aceia produc mai departe, în medie, 8,42 la sută în acești 12 ani. Practic, prin comparație cu Pilonul I, unde contribuția noastră se duce către pensionarii actuali, în Pilonul II sunt propriii noștri bani, îi avem în contul nostru, produc în medie 8,42 la sută și îi putem moșteni. Dacă nu apucăm să consumăm, să cheltuim acești bani la pensie - din păcate, există multe situații, speranța medie de viață este de 73 de ani la bărbați și 75 de ani la femei - ei pot fi lăsați moștenire” - a comentat Iancu Guda.
O decizie foarte bună
În această perioadă, piața de capital este mai volatilă și oricum banii din Pilonul II nu se investesc preponderent în piața de capital, cam 70 la sută se duc în investiții sigure, majoritatea fiind titluri de stat sau companii foarte solide, listate la bursă, iar în această perioadă randamentul obligațiunilor emise de stat este foarte bun și este foarte sigur. Comparativ cu păstrarea acestor bani în depozite, cumpărarea de obligațiuni de stat în această perioadă este mult mai eficientă, cu un randament superior pentru beneficiarii acestor pensii. Deja vedem, într-un an foarte dificil, că randamentul a reușit să fie pozitiv, 7 la sută, și să recupereze pierderile acumulate în lunile foarte dificile, respectiv martie-aprilie-mai, când piața de capital a avut pierderi importante, arată analistul financiar.
Odată cu consolidarea Pilonului II mai există un avantaj esențial pentru România: aceste fonduri pot ajuta și mai mult la dezvoltarea pieței de capital, pentru că banii se investesc în piața de capital, asigură lichiditate, asigură tranzacții, ceea ce este foarte bine pentru investitori, că dacă te duci cu bani la bursă și cumperi acțiuni și dup-aia vrei să le vinzi, trebuie să ai cui să le vinzi, îți trebuie tranzacții, îți trebuie lichiditate. Și sunt fonduri imense. La sfârșitul anului trecut, Pilonul II administra 12 miliarde de lei și aceste sume, cu randamentele asigurate anul acesta, se apropie undeva la 13 miliarde de lei, sumă imensă, care este foarte necesară și utilă pentru dezvoltarea pieței de capital, a punctat Iancu Guda.
Editor: Luana Păvălucă
- Etichete:
- pensii
- pensionari
- titluri de stat
- pensii pilonul i
- pilon ii pensii
- randament pensii
- iancu guda