Centrale plutitoare amplasate în România, soluția prin care Turcia vrea să salveze sistemul energetic din Ucraina
Turcia vrea să trimită centrale electrice plutitoare în România și Republica Moldova pentru a furniza 300-400 MW de electricitate Ucrainei, a declarat Zeynep Kharezi, directorul general al companiei Karpowership, într-un interviu pentru agenția de presă Anadolu.
Centrale electrice plutitoare sunt nave uriaşe care ard gaze naturale lichefiate, păcură cu un conţinut redus de sulf sau motorină bio pentru a produce electricitate. Nave de acest tip ar putea fi ancorate în largul porturilor din Europa încă din luna decembrie, susţine firma turcă Karpowership, care deţine o flotă de 36 de astfel de nave. Navele conectează centrala electrică de la bord cu o staţie electrică de la mal şi au nevoie de aproximativ un kilometru de cabluri pentru a deveni operaţionale. Firma turcă susţine că vasele sale pot furniza energie electrică la un preţ cuprins între 20 şi 25 de eurocenţi pe kilowatt oră.
"Negociem în legătură cu (furnizarea) a 300-400 MW de energie electrică. Această capacitate poate oferi electricitate pentru un milion de gospodării. Putem trimite trei sau patru nave pentru a asigura această capacitate. Centralele electrice plutitoare pot fi amplasate în diferite porturi, iar furnizarea de energie electrică poate începe într-o lună, după ce detaliile tehnice, comerciale și de securitate vor fi finalizate", a declarat Kharezi, citată de Kyev Independent.
"Există linii de transport al electricității între România, Republica Moldova și Ucraina. Putem amplasa nave în România și Republica Moldova și furniza energie electrică prin linii electrice către Ucraina", a adăugat Kharezi.
Potrivit directorului Karpowership, principala problemă este că navele care se îndreaptă spre Ucraina nu pot fi asigurate. În acest sens, compania turcă se află în discuții cu ONU și cu o serie de companii pentru "a găsi soluția potrivită".
Harezi a spus că a discutat această problemă cu guvernatorul Odesei: "Niciun bun care este trimis în Ucraina nu poate fi asigurat în acest moment. Nici ei (ucrainenii - n.r.) nu pot da gaaranta siguranța acestor nave. În prezent, negociem cu ONU și cu alte companii pentru a găsi soluția potrivită. Există linii de transport a energiei electrice între România, Moldova și Ucraina. Putem disloca nave în România și Moldova, care să furnizeze energie electrică pe linii de transport către Ucraina", a afirmat Kharezi.
Zeynep Kharezi a amintit că prețurile la energia electrică au rămas ridicate din cauza crizei energetice din Europa și că au contribuit la menținerea problemelor din lanțul de aprovizionare. Furnizarea de energie electrică a Ucrainei prin Moldova sau România este posibilă din punct de vedere tehnic și rezonabilă din punct de vedere comercial "Singurul obstacol ar putea fi doar politic sau birocratic".
Negocierile cu Italia, Franța, Anglia și Germania sunt programate pentru iarna viitoare. Harezi a explicat că, din cauza crizei energetice din Europa, compania a primit cereri pentru centrale electrice plutitoare din aproape toate țările. Harezi a explicat că, chiar dacă în Europa este demarat un nou proiect de infrastructură, este nevoie de cel puțin 30 de luni ca acesta să fie finalizat din cauza constrângerilor din lanțul de aprovizionare.