CE ia în calcul crearea unor coridoare terestre pentru cerealele din Ucraina. Vălean: 12% din producția mondială de grâu e acolo

Data actualizării: Data publicării:
grau spic
„Ucraina, în mod normal, prin porturile sale la Marea Neagră exporta 5 milioane de tone pe lună de cereale", a spus comisarul european Adina Vălean. Foto: Profimedia Images

Europa caută soluții pentru a continua importurile de cereale din Ucraina. Asta în contextul în care nu mai puțin de 12% din producția mondială de grâu e în țara invadată de Rusia, spune comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean. Comisia Europeană ia în calcul, printre altele, crearea unor coridoare terestre către alte porturi de pe continent, pentru a putea asigura un flux continuu de marfă către toate statele membre. În ultima perioadă, importurile au fost mult îngreunate de conflictul declanșat de Rusia în urmă cu trei luni.

Adina Vălean, comisarul european pentru Transporturi: „Ucraina, în mod normal, prin porturile sale la Marea Neagră exporta 5 milioane de tone pe lună de cereale. În aprilie, exporturile ucrainene au putut fi la 1,2 milioane de tone, în mai probabil 1,5 milioane de tone. Noi sperăm ca prin măsurile pe care le luăm la nivel european să putem crește această cifră catre 3 - 4 milioane de tone pe lună.

Dacă ne uităm numai la grâu, 12% din producția mondială e în Ucraina. 50% din producția de ulei de floarea soarelui e în Ucraina. Este clar că aceste produse, care în mod natural sunt exportate din Ucraina către diverse locuri din lume, imposibilitatea exportului lor ar creea un deficit în piață. SUA, Canada, Marea Britanie, cu toții încearcă să lucreze împreună cu noi pentru a găsi soluții cât mai bune pentru a diminua pe cât posibil acest impact negativ al războiului din Ucraina”.

Uniunea Europeană caută rapid o soluție pentru a înlesni continuarea importurilor de cereale din Ucraina, în contextul în care statul invadat de armata rusă în urmă cu trei luni este, în mod tradițional, unul dintre principalii furnizori de produse agricole pentru statele europene.

În sezonul agricol trecut, Ucraina a generat peste 3% din producția mondială de cereale, fiind pe locul 7 la nivel mondial. Niciun stat european nu se regăsește pe primele zece locuri ale acestui top. În 2021, Kievul a exportat în întreaga lume alimente în valoare totală de aproape 28 de miliarde de dolari, inclusiv de 7 miliarde de euro către Uniunea Europeană. Are în silozuri 25 de milioane de tone de cereale destinate exportului, care trebuie transportate înainte de a începe următoarea recoltă, în această vară.

Pentru că avansul rușilor a blocat complet accesul Ucrainei la porturile de la Marea Azov și la mare parte din cele de la Marea Neagră, iar zona Odesa este considerată prea periculoasă pentru traficul maritim civil, parte din marfa de export a Ucrainei s-a mutat în porturile fluviale de la Ismail, Reni și Chilia. Sunt însă porturi mici, care au o capacitate limitată. Și tot limitată este și capacitate de transport pe cale feroviară a mărfii pe teritoriul Ucrainean până la ele. Adică 1,1 milioane de tone de cereale și încă 250 de mii de tone de ulei de floarea soarelui pe lună, mult sub ceea ce este cerut.

Principalul scenariu de lucru al Uniunii Europene este crearea așa-numitelor coridoare de solidaritate, pentru a se garanta că Ucraina poate exporta cereale, dar poate importa și mărfurile de care are nevoie – de la ajutor umanitar la furaje și îngrășăminte. Comisarul european pentru agricultură este cel care propune coridoarele către porturile poloneze de la Marea Baltică. Este vorba despre Gdansk și Gdynia, iar oficialul european polonez consideră că porturile din Marea Neagră, de la Constanța și Varna, sunt o variantă posibilă, dar nu optimă.

Discuția despre găsirea unor alternative pentru exportul cerealelor vine în contextul în care apar tot mai multe probe că Rusia își însușește cantități masive de cereale din Ucraina. Mai multe imagini din satelit surprinse în portul Sevastopol, publicate de CNN, surprind nave rusești care sunt încărcate cu cereale ucrainene în Crimeea, susțin cei de la Kiev. În imagini se văd două nave care par a fi sub pavilion rusesc și sunt încărcate cu ceea ce se crede că sunt cereale furate din Ucraina.

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...