Planul de aderare la Zona Euro cuprinde ca orizont anul 2029, însă ar putea fi 2026 dacă Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) va fi implementat în totalitate, a declarat, joi, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, la un eveniment de specialitate.
„Planul de aderare la Zona Euro cuprinde ca orizont anul 2029. Îl menţinem. Ceea ce îmi doresc este să fie 2026. Pentru asta toţi trebuie să facem un efort, să facem reformele din PNRR şi să avem PNRR-ul îndeplinit 100%. Eu cred că România, dacă ar aplica acest Plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă, şi ar avea o absorbţie mai rapidă de fonduri europene, în 2026 ar avea elemente de convergență reală, dar şi nominală, astfel încât să poată să înceapă să intre în anticamera Zonei Euro”, a afirmat Adrian Câciu, la conferinţa „Romanian Business & Investment Roundtable”, conform Agerpres.
El a subliniat că, din perspectiva convergenţei reale, se menţine orientarea de a adera la zona euro în anul 2029.
„Din punctul meu de vedere, dacă Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă se va implementa în totalitatea sa, noi putem să grăbim această accedere mai devreme de 2029, pentru că vom avea şi criterii de convergenţă nominală îndeplinite, dar mai ales vom creşte partea de convergenţă reală în sensul de putere de cumpărare economică în primul rând, dar şi individuală, la un nivel rezonabil şi sustenabil pentru ceea ce înseamnă mediile europene.
Provocările, să ştiţi că sunt, dar suntem mult mai stabili decât în martie anul trecut, când eram la câteva zile de la declanşarea conflictului - şi cvasi-totalitatea decizionalilor erau prudenţi în a aborda prezentul şi viitorul”, a adăugat Adrian Câciu.
Cea de-a treia ediţie a Conferinţei „Romanian Business & Investment Roundtable” a avut loc la Bucureşti, în perioada 15 - 16 martie, şi a iniţiat o serie de dezbateri pe teme ce au vizat perspectivele macroeconomice în România şi în Europa.