Dezbaterea organizată de Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor s-a transformat în monolog. De la masa discuţiilor au lipsit bancherii. În schimb, parlamentarii şi asociaţiile de consumatori au acuzat Banca Naţională a României şi băncile că folosesc programul Prima Casă drept scuză pentru a respinge legea dării în plată.
„Mi se pare chiar o intoxicare din partea BNR, programul Prima Casă nu va dispărea. Statul român în contractul Prima casă are calitate de garant, dar statul român nefiind consumator nu poate fi beneficiar al legii”, spune Daniel Zamfir, deputat PNL, iniţiator al legii dării în plată.
Parlamentarii susţin că bancherii refuză orice dialog şi comunică doar prin intermediul presei, unde ameninţă cu posibila majorare a avansului la creditele ipotecare şi creşterea chiriilor.
De cealaltă parte, bancherii vor ca legea să fie aplicată doar cazurilor sociale. O variantă susţinută şi de FMI.
„Orice facilitate trebuie să fie ţintită. Beneficiile trebuie să se aplice doar acelora care sunt cazuri sociale şi resursele să nu fie irosite pentru cei care nu au nevoie, care au luat credite de investiţii sau au suficiente resurse să îşi facă plăţile”, a spus Reza Baqir, şeful misiunii FMI în România.
Asociaţiile clienţilor spun că restrângerea ariei de aplicare a legii i-ar afecta pe cei care au luat credite pentru locuinţe la preţuri supraevaluate.
„Sunt cei care au achiziţionat proprietăţi la valori umflate de boomul imobiliar încurajat de creditarea iresponsabilă”, spune Alin Iacob, preşedintele Asociaţiei Utilizatorilor Români de Servicii Financiare.
Camera Deputaţilor este for decizional. Aceasta este a doua oară când va dezbate şi vota Legea dării în plată. Prima variantă a fost retrimisă în Parlament de preşedintele Klaus Iohannis. După ce reprimeşte proiectul, şeful statului este obligat să îl promulge.